En mörk siluett.
Arkivbild. Foto: Claudio Bresciani/ TT

Fördubbling av självmordsförsök av tvångsvårdade unga

"Vi håller på att titta och se om vi kan hitta några mönster"
2:13 min

Enligt siffror från Statens Institutionssstyrelse, SiS, har två ungdomar tagit livet av sig sedan 2013 på statens ungdomshem och antalet självmordsförsök har mer än fördubblats. I dag berättar Aftonbladet om en 13-årig flicka som i somras tog sitt liv på ett statligt ungdomshem nära Stockholm.

– Det får inte hända hos oss. Det är oerhört tragiskt. Och vi är väldigt självkritiska och frågar oss vad är det vi hade kunnat göra annorlunda i det här fallet, säger Kent Ehliasson, generaldirektör på SiS. Han säger också att man nu ska granska varje enskilt fall av självmord och självmordsförsök. 

I juli tog den 13-åriga flicka sitt liv på ett statligt ungdomshem nära Stockholm. Hon hade ADHD, en svår uppväxt och kunde bli kraftigt utåtagerande. Hon tvångsvårdades i så kallad enskildhet på ett ungdomshem skapat för äldre ungdomar med allvarlig kriminalitet och drogproblem, men några sådana problem hade flickan inte.

Aftonbladets granskning visar att 13-åringen inte själv visste varför och hur länge hon skulle leva isolerad. Hennes förra familjehemsmamma berättar så här i Aftonbladets film:

– Jag funderar ju alltid, vad har hon gjort för brott? Hon har inte gjort något brott. Hon var ju ett barn. Det var som att hon var på ett fängelse, värre än ett fängelse.

Som Ekot rapporterat om tidigare är många med psykiatriska diagnoser inlåsta på SiS-hem. De är ofta placerade där av sina kommuner. Enligt generaldirektören Kent Ehliasson så borde de istället vårdas inom psykatrin.

Antalet självmordsförsök bland unga har mer än dubblerats på SiS-hem sen 2013, från tio till 21 förra året. Att den 13-åriga flickan tog sitt liv på ett SiS-hem utreds nu bland annat av Inspektionen för Vård och Omsorg, men det kommer också att leda till att Statens Instutionsstyrelse kommer att gå igenom varje enskilt fall i självmordsförsöksstatistiken.

– Vi håller på att titta och se om vi kan hitta några mönster i den här statistiken. Det är ett litet antal, men alla fall är väldigt tragiska.

Hittills i år har 18 unga personer försökt att ta sitt liv, nästan lika många som under hela förra året, vad säger du om det?

– Det påkallar ju ännu mer att vi ska titta på de här bitarna, vad är det egentligen som gjort att det här ökat, säger Kent Ehliasson, generaldirektör på Statens Institutionsstyrelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".