Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Allras vd Alexander Ernstberger häktas

Utredningen fortsätter
0:19 min
Alexander Ernstberger
Alexander Ernstberger, vd på Allra Foto: SvD/TT/Magnus Hjalmarson Neideman

Pensionsbolaget Allras vd Alexander Ernstberger har häktats. Tingsrätten ser risk för att Ernstberger förstör viktiga bevis i utredningen. Men rätten håller inte med åklagaren att det råder flyktrisk.

En annan toppchef inom Allra häktades tidigare under dagen och en tredje häktades om. 

Iklädd en grön t-shirt och försedd med handfängsel fördes Alexander Ernstberger in i rättssalen. Efter flera timmars förhandling bakom stängda dörrar meddelade tingsrätten att han häktas. Han är på sannolika skäl misstänkt för grov trolöshet mot huvudman, brott som enligt åklagaren har begåtts under 2012.

Ernstberger är tillsammans med ytterligare en person huvudägare i Allra. Bolaget misstänks för att ha blåst svenska pensionssparare på miljontals kronor inom ramen för premiepensionssystemet, genom vidlyftiga och olagliga affärer.

Kammaråklagare Thomas Hertz konstaterar ett det är en komplicerad brottsutredning, för att den spänner över många rättsområden och omfattar en rad personer.

Däremot hävs häktningen för den den tidigare Allra-anställde som häktades i slutet av september.

– Jag begärde att tingsrätten skulle häva häktningen och ersätta den med ett reseförbud och så blev också fallet, säger kammaråklagare Thomas Hertz.

Åklagaren anser att risken för att mannen ska påverka brottsutredningen inte är så stor att det motiverar en häktning längre. Den misstänkte förnekar brott.

Sveriges Radios Londonkorrespondent Claes Aronsson undersökte Allras värdepappershandel från 2012. Då hette företaget Svensk Fondservice och via mellanhanden Oak Capital köptes värdepapper från bland annat banker och fondbolag. Mellanhanden fick stora summor pengar och Claes Aronssons kontakter med insyn i branschen ansåg att det var orimliga priser för tjänsterna:

– Alla sa att 'det här är ju överpris för de här finansiella tjänsterna. Vissa förstod inte ens varför Allra tog hjälp av mellanhanden och betalade så mycket pengar för en tjänst som de hade kunnat utföra själva. 

Det visade sig senare att pengarna som betalts till Oak Capital senare gick tillbaka till ägarna i Allra. Då var Oak Capital inte en del av Allrakoncernen, men i företaget fanns bland annat en av de nu häktade och som senare fick ett jobb högt upp i Allra. 

– De hade starka personkopplingar mellan Oak Capital och Allra, säger Claes Aronsson. 

Vad det handlar om är alltså att Allra anklagas för att ha betalat stora summor till Oak Capital för tjänster som de borde ha klarat av att utföra på egen hand. Pengarna ska sedan ha kommit Allras ägare till godo på bekostnad av spararna. Allra ska på så sätt ha svikit det förtroende som spararna gett bolaget. 

Allra

Allra grundades 2008, under namnet Svensk fondservice. Bolaget fick 2013 kritik av Konsumentombudsmannen (KO), som krävde att Svensk fondservice ändrade sina aggressiva försäljningsmetoder.

I september 2013 bytte man namn till Allra.

I februari 2017 stoppade Pensionsmyndigheten alla nyplaceringar i Allras fonder i premiepensionssystemet, efter upprepande klagomål från sparare. En månad senare polisanmälde myndigheten Allra, som enligt pensionsmyndighetens utredning har ägnat sig åt stora interna transaktioner utan att kunna motivera hur det gagnat spararna.

Också revisionsföretaget Deloitte, som 2016 granskade bolagets räkenskaper, anmälde Allratill Ekobrottsmyndigheten.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".