Slutförvar
Svensk Kärnbränslehantering AB:s anläggning SFR (slutförvaring för radioaktivt driftavfall) i Forsmark där låg och medelaktivt radioaktivt avfall förvaras nere i urberget. Foto: Arkivfoto: Fredrik Sandberg / TT

SSM-chef: Risksiffror för kopparkapslar ett arbetsmaterial

SSM-chef: Risksiffror för kopparkapslar ett arbetsmaterial
2:10 min

Chefen för Strålsäkerhetsmyndighetens slutförvarsenhet, Ansi Gerhardsson, säger att oroande siffror om risker för slutförvaret inte är relevanta.

Just nu förhandlar Mark- och Miljödomstolen om det planerade slutförvaret för använt kärnbränsle, som är tänkt att placeras i berggrunden vid Forsmark, ska få tillstånd enligt miljöbalken. Det avgörande beslutet fattar regeringen.

I förhandlingen deltar Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, som expertmyndighet.

Men de nu aktuella siffrorna har inte SSM redovisat till domstolen.  Av dem framgår att SSM bedömer att kopparkapslarna skulle kunna förstöras efter 300 år, betydligt tidigare än kärnavfallsbolaget angett. Det skulle kunna leda till radioaktiv strålning vid marknivå, som överskriver SSM:s riktlinjer många gånger om.

Det fanns delade meningar inom SSM om ett tillstånd kunde ges innan saken undersökts.

Chefen för slutförvaret, Ansi Gerhardsson, säger att det rör sig om siffror ur ett arbetsmaterial, hämtade ur ett av många scenarion myndigheten gjort.

– Det finns ganska mycket material. Sedan är alltid frågan - har vi presenterat allting , skulle vi kunna berätta ännu mer?, frågar Ansi Gerhardsson.

– Vi har ju otroligt mycket internt arbetsmaterial som vi samlat på oss under de här åren.
Det är ju mer eller mindre realistiska scenarior, många är ju väldigt orealistiska, säger Gerhardsson.

När saken avslöjades av tidskriften Sveriges Natur tidigare i veckan, uppgav SSM till Ekot att domstolen skulle informeras senare under förhandlingen.

Ansi Gerhardssons besked skiljer sig där:

– Vi får väl se om vi ytterligare kan förtydliga en del av det vi gjort när vi sen ska lämna över det till regeringen. Men vårt ställningstagande har vi varit helt öppna med, och hur vi kommit fram till det.

– Men just sådana här överslagsberäkningar som visar att man många gånger överskrider risknivåer, är det inte just sådant man verkligen måste veta hur sannolikt det är?

– Ja men jag är naturvetare, vi som jobbar med det här är naturvetare. Vi har ett vedertaget arbetssätt, att man testar saker, man gör överslagsberäkningar. Det finns med i den här totalförståelsen av frågan. Alla beräkningar som görs är inte relevanta att presenteras vidare. De finns med i den här totala förståelsen som arbetsgruppen har av frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".