Bilden visar rikspolischefen Dan Eliasson som står och pratar vid ett bord. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.

Rikspolischefen kan utredas igen

Riskerar disciplinära åtgärder
2:08 min

Ekot kan nu berätta att rikspolischefen Dan Eliasson kan komma att utredas ytterligare efter att ha brutit mot säkerhetsskyddsförordningen. Eliasson riskerar nu disciplinära åtgärder, efter Ekots och P4 Stockholms avslöjanden.

I morse beslutade överåklagare Anders Jakobsson vid Särskilda åklagarkammaren att inte inleda förundersökning mot rikspolischefen Dan Eliasson. Men han slog samtidigt fast att Eliasson brutit mot säkerhetsskyddsförordningen då han 2015 beslutade om att ge ett privat företag åtkomst till polisens lönesystem, som innehåller hemliga uppgifter med bäring på rikets säkerhet, utan kryptering godkänd av Försvarsmakten.

Nu kan Ekot berätta att rikspolischefen, och eventuellt även andra anställda inom polisen, kommer att utredas vidare med anledning av beslutet från 2015.

– En arbetsrättslig bedömning av de som berörs av åklagarens beslut kommer nu att göras i sedvanlig ordning, säger polisen chefsjurist Lotta Gustavson, i en skriftlig kommentar på polisens hemsida. 

Det blir då en så kallad arbetsrättslig utredning som ska komma fram till om det ska utdömas några disciplinstraff. Det kan handla om en varning eller löneavdrag, men i allvarliga fall kan en sådan utredning också resultera i  uppsägning. Eliasson själv vill inte uttala sig i dag, men när vi intervjuade honom för en månad sedan om beslutet från 2015 sade han så här:

 – Vi har inte agerat i strid med säkerhetsskyddsförordningen. Vår uppfattning är att vi har valt ett alternativt tillvägagångssätt istället för försvarskrypto. Men innehållet är glasklart.

 Men åklagaren håller inte med.

– Det är hans uppfattning. Det är inte min uppfattning när man tittar närmare på det här regelverket, säger Anders Jakobsson.

När det gäller polisanställda leds normalt arbetsrättsliga utredningar av polisens egna jurister. Men eftersom det i det här fallet handlar om myndighetschefen, som är anställd av regeringen, kan det bli så att regeringen tar över frågan. Ansvaret kommer i så fall prövas vid Statens Ansvarsnämnd. Detta beslutas nästa vecka, enligt uppgifter till Ekot.

Vi har sökt justitieminister Morgan Johansson för en kommentar. han vill inte ställa upp på intervju men skriver i ett sms:

"Med anledning av åklagarens anmärkningar avseende tillämpningen av säkerhetsskyddsförordningen utgår jag ifrån att myndigheten vidtar de åtgärder som behövs."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".