Donald Trump
1 av 2
Donald Trump, tidigare i dag 13 oktober. Foto: BRENDAN SMIALOWSKI
Arkivfoto
2 av 2
Kärnenergianläggningen nära Arak, Iran. Arkivfoto Foto: Hamid Foroutan

Iranavtalet: Donald Trump vill ställa hårdare krav på Iran

Vill kräva mer i utbyte mot sanktionslättnader – eller lämna avtalet
2:39 min

President Donald Trump kommer låta den amerikanska kongressen avgöra huruvida USA ska stanna kvar i avtalet gällande Irans kärnenergiprogram, samtidigt vill han att kongressen inför betydligt hårdare krav på Iran.

Enligt amerikansk lag måste USA:s president var tredje månad intyga att Iran följer avtalet om landets kärnenergiprogram. Om presidenten väljer att inte göra det är det upp till kongressen att bestämma om USA ska återinföra sanktioner mot Iran, och därmed lämna avtalet.

Under en presskonferens berättade utrikesminister Rex Tillerson att Donald Trump nu bestämt sig för att lämna avtalets öde i kongressens händer.

President Trump kommer däremot inte rekommendera att man skrotar avtalet. Vita huset har istället utarbetat ett förslag för hur man anser att kongressen bör agera.

Enligt Vita husets förslag ska kongressen införa nya bestämmelser som ställer hårdare krav på Iran än vad det nuvarande avtalet gör. Det gäller dels strängare regler för Irans kärnenergiprogram men också begränsningar av Irans robottester.

Om kongressen skulle driva igenom Vita husets förslag skulle det innebära att USA, parallellt med Iranavtalet, inför separata och hårdare regler för Iran, och om de reglerna bryts skulle USA återinföra sina sanktioner mot landet.

FN:s kärnenergiorgan IAEA har flera gånger intygat att Iran följer villkoren i den internationella överenskommelsen avtalet, utrikesminister Tillerson medgav att så att är fallet, men att USA anser att det inte räcker.

– Sanktionslättnaderna är inte proportionella till fördelarna som vi ser i avtalet, sa han.

President Trump kommer också be finansdepartementet att införa sanktioner mot det Irans mäktigaste säkerhetsstyrka, Revolutionsgardet. Sanktionerna kommer gälla enskilda personer och företag, men man kommer inte terrorstämpla revolutionsgardet, som det förut spekulerats om.

På det sättet hoppas USA begränsa Irans stöd till terrorstämplade grupper i regionen, främst libanesiska Hezbollah.

– Det är detta som presidenten bett oss göra, sa Rex Tillerson, kräva mer av Iran i utbyte mot de sanktionslättnader och de fördelar Iran fått, eller så glömmer vi allt och lämnar avtalet.

Rex Tillerson fick frågor om hur andra länder ska kunna lita på USA, speciellt med tanke på möjligheterna att nå en överenskommelse med Nordkorea.

Tillerson svarade att andra länder kan lita på att vi aldrig kommer gå med på ett avtal som är så här dåligt igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".