Elisabet Svantesson, ekonomiskpolitisk talesperson och partiledare Ulf Kristersson under Moderaternas arbetsstämma i Örebro.
Elisabet Svantesson, ekonomiskpolitisk talesperson, partiledare Ulf Kristersson och Ekots Fredrik Furtenbach. Foto: Kicki Nilsson/TT

Analys: Moderaterna vill vara garanten för lag och ordning igen

Slåss om den positionen med både S och SD
2:05 min

På Moderaternas stämma i dag klubbades förslag om en lång rad straffskärpningar och ett förbud mot tiggeri igenom.

Partiet kämpar nu för att ta tillbaka platsen som Sveriges parti nummer ett för lag och ordning, säger Ekots politiska kommentator Fredrik Furtenbach.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

– Vi har haft en period där brott och straff dominerat nyhetsbevakningen. Människor i Sverige har blivit oroligare och frågan om lag och ordning har stigit på väljarnas lista över viktiga frågor. Och ännu mer har den stigit på partiernas dagordning, den tar väldigt stor plats i den politiska debatten.

– Det här har också lett till att konkurrensen mellan partierna på det här området ökat starkt. Moderaterna har inte längre den högsta trovärdigheten hos väljarna när det gäller lag och ordning enligt opinionsinstituten, utan slåss om den positionen med både Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna. Hos både Novus och Sifo är Sverigedemokraterna nummer ett. Det svider förstås i ett parti som Moderaterna, som alltid drivit den här frågan.

En del av debatten om lag och ordning har handlat om tiggeri, som partiet vill förbjuda. Hur ska det fungera?

– Det kan inte Moderaterna svara på fullt ut, det kommer de behöva utreda. Det finns flera frågetecken. Tiggeri skulle bli ett bötesbrott enligt Moderaterna, men hur ska man driva in böter från personer som saknar både pengar och fast adress? Ett annat problem är att polisen redan idag har svårt att hinna med, särskilt när det gäller småbrott. Ska de i framtiden välja att prioritera tiggeriet framför annat?

– En del av svaret från Moderaterna är att om detta ska fungera blir det nog i praktiken vakter som får användas, snarare än poliser.

Även regeringen har sagt att man vill skärpa reglerna när det gäller tiggeriet. Vad kommer hända med tiggarna?

– Regeringen har redan gjort det lättare att köra bort tiggarna från sina läger. Dessutom väntas det bli brottsligt att tjäna pengar på tiggarna, till exempel att kräva betalt för en plats att sitta på. Ett förslag om det ska komma från regeringen före årsskiftet.

– Dessutom har Socialdemokraterna sagt att de vill ändra ordningslagen så att kommunerna ska kunna bestämma på vilka platser tiggarna inte får vara. Men enligt mina källor är regeringen inte ens nära att tillsätta en utredning om det. Miljöpartiet vill inte.

Moderaternas rättspolitiska talesperson Tomas Tobé har sagt att partiet vill göra upp med Socialdemokraterna om tiggeriet. Kommer det att bli så?

– Det tror jag kan bli svårt. Båda vill ha skärpta regler, men Moderaterna vill gå betydligt längre. Och Socialdemokraterna bromsas av sin regeringspartner Miljöpartiet. Det vet förstås Moderaterna också.

Mer om Moderaterna

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".