Kritiken: Utredning missar viktig del av klimatanpassningen

2:19 min

Regeringens klimatanpassningsutredning får skarp kritik från berörda myndigheter som menar att förslagen är alltför begränsade.

– Synd att man inte har löst huvudfrågan, hur vi ska klimatanpassa befintlig miljö, för det mesta i Sverige är ju byggt innan vi fick vetskap om klimatförändringarna och här behöver vi anpassa, säger Ann-Sofie Eriksson som är sektionschef för planering, säkerhet och miljöfrågor på SKL, Sveriges kommuner och Landsting.

I och med klimatförändringarna väntas det blir vanligare med häftiga skyfall i Sverige vilket kommer att leda till fler översvämningar, skred och ras. I våras kom regeringens Klimatanpassningsutredning som hade i uppdrag att lösa ansvarsfördelningen mellan stat, kommuner och enskilda när det gäller att anpassa bebyggd miljö för de problem som väntar.

Men utredaren valde att begränsa sina förslag till att bara gälla ny bebyggelse, det vill säga förslag för hur det som byggs i framtiden ska vara klimatanpassat.

Därmed lämnades befintlig bebyggelse utan förslag på klimatanpassning. Och det kritiseras alltså av flera tunga myndigheter, bland annat Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

– Det innebär ju att viktiga frågor inom klimatanpassningsarbetet fortfarande är outredda, säger Cecilia Alfredsson, utredare på MSB.

Även på Boverket menar man att utredaren missat viktiga delar och att arbetet med dem måste komma igång snarast. 

– Jag tror att det är ganska bråttom för även om klimatförändringarna kanske kommer att ta lite tid så har det redan påbörjats och det kommer inte att försvinna, säger Agata Bar Nilsson, utredare på Boverket.

Det var av tidsbrist som klimatanpassningsutredningen valde att begränsa förslagen till att gälla ny bebyggelse. 

– Det var ett så oerhört omfattande direktiv och när vi överlade och såg vad som skulle kunna vara relevant för framtiden så såg vi att det viktigaste är att kunna redovisa ansvarsfördelningen i ny bebyggelse och eftersom vi också hade dagvattenfrågan som skulle vara med så var det helt relevant och då bestämde vi oss för att begränsa vårt uppdrag till det för att få en kvalitet på det vi föreslog, säger Eva Eriksson, regeringens utredare.

Bland förslagen i utredningen ingår att kommunerna ska få lättare att avslå bygglovsansökningar om det finns risk för klimatskador i framtiden

Enskilda fastighetsägare föreslås ges större ansvar för att leda bort regnvatten och på så sätt förebygga översvämningar.

Och Boverket föreslås bli samordnande myndighet på området, något som de tillfrågade myndigheterna välkomnar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista