Sveriges utbildningsminister Gustav Fridolin.
Sveriges utbildningsminister Gustav Fridolin. Foto: Pontus Lundahl/TT

Regeringen vill utreda skärpta reglerna för religiösa friskolor

"Det system vi har i dag är ganska märkligt"
1:54 min

Regeringen vill nu utreda skärpta regler för den som vill starta en skola med konfessionell inriktning.

Enligt kommande direktiv till en utredning ska de så kallade huvudmännen för religiösa friskolor stå för grundläggande värderingar som jämlikhet och mänskliga fri- och rättigheter.  

– Det system vi har i Sverige i dag är ganska märkligt i det att man bara granskar exakt vad som sker på skolan. I alla andra sammanhang så granskar man ju den man har ett samarbete med. I det här fallet handlar det ju inte om vilket samarbete som helst, utan det handlar om att man ger någon förtroendet att ta hand om vårt viktigaste välfärdsuppdrag, att ge barn skola, säger utbildningsminister Gustav Fridolin. 

Skollagen är tydlig. All undervisning på svenska förskolor och skolor ska vara konfessionsfri. Eleverna får alltså inte bli påverkade till att tro eller tänka på ett visst sätt.

Samtidigt är friskolor med konfessionell inriktning tillåtna i Sverige enligt Europakonventionen. Det innebär att de får ha inslag som till exempel morgonbön, så länge de sker utanför själva undervisningen och så länge det är frivilligt för eleven att delta. Men de bestämmelserna efterlevs inte alltid, säger Gustav Fridolin.

– Då är så klart en fråga att ställa. Är det verkligen så att huvudmannen vill driva en skola utifrån den värdegrund som ska gälla på alla Sveriges skolor? Att man står upp för demokrati inklusive religionsfrihet, att man står upp för mänskliga rättigheter och jämställdhet, säger Gustav Fridolin.

Är inte det rätt självklart?

– Det borde det ju vara.

Så varför kommer det här förslaget först nu?

– Den svenska skollagen är bara ett par år gammal, och när min företrädare (Jan Björklund, reds. anm.) lade fram den så konstaterade han att det var den skarpast möjliga reglering som Sverige kunde ha gentemot konfessionella skolor i enlighet med internationell rätt.

Gustav Fridolin kan inte själv bedöma hur många skolor som kan komma att påverkas av skärpta regler, eller vad som händer om en huvudman skulle fällas av dem. Men oavsett hur vanligt det är med påtvingade konfessionella inslag i svenska skolor, anser Gustav Fridolin att problemet bör tas på allvar.

– För den elev som utsätts för en religiös påverkan så är ju problemet stort. Även om det inte är en sanning på många skolor, så måste vi kunna känna tillit till alla de som får förtroende att driva skola i Sverige, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".