Malmöbo död i legionärssjuka

En äldre man, bosatt i Malmö, har dött i legionärssjukan, skriver Sydsvenskan. Mannen var inlagd på sjukhus av andra skäl när smittan upptäcktes.

Hur han fick sjukdomen är oklart. Efter att smittan upptäcktes togs prover som visade att det inte fanns legionella i kranvattnet i den bostadsrättsförening där mannen bodde.

– I ungefär hälften av sjukdomsfallen får vi ingen förklaring. Legionella finns i olika typer. Förutom i vatten kan det till exempel finnas i blomjord, säger biträdande smittskyddsläkare Håkan Ringberg vid Region Skåne, till Sydsvenskan.

Trots att kranvattnet visade sig vara legionellafritt har rören i bostadsrättsföreningen spolats med hett vatten som en säkerhetsåtgärd.

Legionärssjuka är en svår lunginflammation som smittar genom att man andas in förorenat vatten, till exempel när man duschar eller sitter i en pool. Mellan 100 och 150 fall rapporteras årligen i Sverige. Runt hälften av dessa har smittats utomlands.

Sjukdomen yttrar sig genom symtom som hög feber, huvudvärk, muskelvärk, påverkad andning och torrhosta. Legionärssjuka kan vara allvarlig, särskilt om den drabbar personer med nedsatt immunförsvar, och behandlas med antibiotika.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".