Raqqa
Civila flyr från de sista områdena i Raqqa som kontrolleras av IS. Foto: TT

IS på väg ut ur Raqqa

Ett hundratal IS-anhängare ska ha kapitulerat under striderna om terrorgruppens självutnämnda huvudstad i Syrien, al-Raqqa. Enligt kurdiska rebellgrupper kan slutstriden vara nära.

Terrorgruppen IS kan drivas ut från sitt fäste i Raqqa i norra Syrien redan i dag eller i morgon. Det hävdar den kurdiska YPG gerillan.

Enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet finns bussar i Raqqa som ska transportera IS-krigare och deras familjer från staden. Raqqa har varit terrorrörelsens självutnämnda huvudstad i Syrien i tre år.

Offensiven mot staden inleddes i juni i år. Omkring hundra IS-stridande har kapitulerat under de senaste dagarnas strider, enligt den USA-ledda alliansen mot IS i Syrien. De har därefter "flyttats från staden", säger en talesperson för alliansen till Reuters.

Men enligt alliansen återstår fortfarande svåra strider innan slaget om staden är vunnet.

"Vi väntar oss fortfarande svåra strider de kommande dagarna och kommer inte att ange någon tidpunkt för när vi tror att IS kommer att vara helt besegrade i al-Raqqa", skriver översten Ryan Dillon i ett mejl till nyhetsbyrån Reuters. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".