Zoran Zaev
Premiärminister Zoran Zaev. Foto: Boris Grdanoski/TT.

Lokalval i Makedonien testar regeringsstödet

"Allt behöver bli bättre"
2:24 min

I morgon hålls lokalval i Makedonien, ett val som allmänt ses som en opinionsmätning på hur starkt stödet är för landets nya regering är.

Senast landet höll val, i december förra året, ledde det till en flera månader lång politisk kris som slutade med att parlamentet stormades.

Sunsica Milovskovska brukar inte rösta, men den här gången tänker hon göra det för den nya premiärministern Zoran Zaevs socialdemokratiska parti. Inte för att hon tror så mycket på just honom – men för att EU och Nato kanske kan trycka på för en mer positiv utveckling.

Allt behöver bli bättre, säger Suncisa.

– Lönerna, livet, standarden. Lagar som är lika för alla, säger hon.

En bit bort i parken, mittemot parlamentet i Skopje, sitter Aleksandr Darkovski och tycker precis tvärtom. Han ska rösta på det tidigare regeringspartiet, VMRO-DPMNEs kandidat.

– Det är det enda partiet som arbetar för Makedoniens identitet, säger han, och anklagar EU för att ligga bakom att den tidigare premiärministern Nikola Gruevski förlorat regeringsmakten.

– Han var för självständig och gav inte efter för EU, säger Aleksandr Darkovski.

På andra sidan gatan, i parlamentet, utspelade sig i våras våldsamma scener när anhängare till just Gruevski och den tidigare regeringen stormade byggnaden och slog flera parlamentsledamöter blodiga – bland dem Zoran Zaev, som sedan dess blivit landets premiärminister.

Det blev kulmen på en drygt två år lång politisk kris där Gruevski och hans regering har anklagats för illegal massavlyssning och korruption.

Den nya regeringen har nu omvärldens stöd för att genomdriva reformer – inte minst på rättsområdet och för att föra landet närmare EU. Lokalvalen anses bli en viktig mätare på hur starkt stöd man har för det.

I Skopjes gamla stad säljer antikhandlaren Menduh Krajoli bilder på den jugoslaviske ledaren, Josip Tito. På kommunisttiden, säger Menduh, var allting mycket bättre. Men nu hoppas han i alla fall något på att Zoran Zaev, den nya premiärministern, ska ta Makedonien in i EU och Nato.

– Makedonien ligger i Europa, det är klart vi ska vara med i EU. Det skulle ge oss bättre levnadsstandard, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".