Ulf Kristersson (M).
Ulf Kristersson (M). Foto: Kicki Nilsson/TT

Kristersson blickade framåt med avstamp i historien

Kristersson höll tal tal på stämman
2:03 min

I dag höll Ulf Kristersson sitt linjetal inför Moderaternas arbetsstämma i Örebro. Den nye partiledaren ville både värna och utveckla den svenska modellen.

Ulf Kristersson hänvisade till att medborgare i dag inte bara förknippar den svenska modellen med gemensamt finansierad skola och sjukvård för alla, utan även rätten att få välja vilken skola och vilken sjukvård.

– Valfrihet är numera ett kärnvärde i den svenska välfärdsmodellen. Så hade det inte varit om inte vi hade tagit strid för det. Ingen skulle ens längre vilja ha den svenska modellen om marginalskatterna, TV-monopolet, Systembolaget och vårdcentralerna fortfarande hade varit som 1980.

– Allt som är bra måste inte förändras. Men det som inte utvecklas och uppdateras, kommer att stelna och förfalla, tillade han.

Socialdemokraterna skyller många av dagens problem, inte minst de ekonomiska, på tidigare borgerliga regeringar. Ulf Kristersson valde att kasta tillbaka bollen:

– En historisk tillbakablick visar i stället på hur socialdemokratisk efterkrigspolitik skapat dagens ekonomiska problem.

– Den överbudspolitik vi ser i dag har alltså djupa socialdemokratiska rötter. Och raden av experter som kritiserar regeringens ekonomiska lättsinne blir bara längre. 

Den största delen av talet ägnades dock åt samtiden, utan blickar i backspegeln. Det handlade bland annat om behovet av att förnya socialbidragssystemet, skapa fler jobb och bekämpa den växande gängkriminaliteten.

– Gängkriminaliteten i Sverige är inte bara ny, den är också farlig. Inte bara för de brottsoffer som drabbas, inte bara för de företagare som tvingas slå igen butiken, eller för de kvinnor som inte vågar promenera hem på kvällen. Det här skadar tilliten mellan människor, och tilltron till staten. Det måste stoppas med all kraft.

Utanförskap och integration av nyanlända är två stora utmaningar som det svenska samhället står inför. Och det är bråttom, ansåg Ulf Kristersson.

– Livschanserna för tusen och åter tusen barn till invandrade föräldrar står på spel. Ska de lyckas lika bra som barn med svenska föräldrar, så måste vi tänka om nu. Om 10 år är det bokstavligt talat för sent. Så nu krävs reformer för social rörlighet: mer förskola till barn som har föräldrar med sociala problem. Tidigare förskola för barn vars föräldrar inte klarar svenska språket. Fler skickliga lärare där förutsättningarna är som allra svårast. Mer undervisningstid i skolan. Sverige kan inte ha en skola som passar bäst för dem som klarar sig ändå.

Den nye partiledarens tal riktades i första hand till de moderata stämmoombuden och som handlade om moderat politik. Men även Alliansen nämndes, exempelvis i samband med jobbskapande.

– Alliansen har nu enats om en reform för inträdesjobb, så att fler ska få en första chans att lära sig jobbet på jobbet. Och vi är överens om att tredubbla RUT-avdraget, som ser till att tusentals människor arbetar vitt och betalar skatt. Det här är viktiga reformer som gör att människor får riktiga jobb. 

Kristersson talarde om att det finns skäl att vara hoppfull om Sveriges framtid, men att det också finns saker som oroar, som terrorism och en orolig omvärld.

– Med facit i hand: att inte i tid upprusta det svenska försvaret var fel. Det är ingen ursäkt att Socialdemokraterna varit ännu mer senfärdiga, säger Kristerson och framhåller att Moderaternas politik nu går ut på att nå försvarsutgifter motsvarande 2 procent av BNP nästa decennium.

Ulf Kristersson avslutade med att peppa ombuden inför riksdagsvalet nästa år.

– Låt oss även idag lova varandra tre saker: Nu fokuserar vi på uppgiften. Nu anstränger vi oss hårt. Och nu jobbar vi tillsammans.Ända in i kaklet!

Mer om Moderaterna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".