Civila flyr IS-kontrollerade kvarter i Raqqa fredagen den 13 oktober 2017.
1 av 2
Civila flyr IS-kontrollerade kvarter i Raqqa fredagen den 13 oktober 2017. Foto: Turkietbaserade Kurdish Mezopotamya agency media outlet
Civila flyr IS-kontrollerade kvarter i Raqqa fredagen den 13 oktober 2017.
2 av 2
Civila flyr IS-kontrollerade kvarter i Raqqa fredagen den 13 oktober 2017. Foto: Turkietbaserade Kurdish Mezopotamya agency media outlet

IS-anhängare kapitulerar i Raqqa

"Fortfarande 4000 civila fast i IS-kontrollerade kvarter"
2:13 min

Terrorsekten IS är på väg att besegras i det som de en gång kallade sin huvudstad, Raqqa. Det senaste dygnet har omkring 100 IS-terrorister gett upp och i dag bussas syriska IS-medlemmar och deras familjer frivilligt ut från de delar som terrorsekten kontrollerar.

Utmattade civila kramar om varandra när de lyckats ta sig ut från det lilla område som fortfarande kontrolleras av terrorsekten.

En talesman för den USA-ledda alliansen som attackerar med flyganfall säger att segern är nära men att den sista striden kan ta ytterligare flera dagar.

De kurdledda styrkorna på marken säger att IS fortfarande gör motstånd men att de inte längre kan styra striderna.

Det senaste dygnet har omkring 100 syriska IS-medlemmar gett upp och överlämnat sig till motståndarna. De har tillsammans med sina familjer bussats ut från staden men vart de förts är okänt.

Utländska IS-medlemmar har begärt att tillsammans få lämna till andra IS-kontrollerade områden men fått nej.

– Endast villkorslös kapitulation tillåts, inga förhandlingar, säger en taleman för den USA-ledda alliansen.

IS pressas också på andra håll, i Deir Ezzorprovinsen har regeringsstyrkor i dag befriat staden Mayadin, en stad som IS högsta ledning tros ha flytt till efter att Mosul föll och striderna i Raqqa börjat.

Raqqa har kontrollerats av IS sedan 2014, den dittills relativt okända staden har sedan dess blivit synonym med terrorgruppens skräckvälde.

Mängder med propagandavideor har spelats in där, stora skaror utländska terrorister har sökt sig dit och där finns terrorgruppens mest ökända fängelse och tortyrcentral.

Där planerades också flera av de senaste årens terrorattacker mot Europa.

Men att driva ut IS från Raqqa har ett högt pris, mängder av byggnader har totalförstörts i den USA-ledda alliansens flygbombningar, på flygbilder ser vissa kvarter ut mer som stora grushögar än en stad, civila har dödats och ett stort antal minor och försåtsmineringar gör staden obeboelig.

Fortfarande sitter omkring 4000 civila fast i IS-kontrollerade kvarter. Bland annat i närheten av det största sjukhuset som fortfarande kontrolleras av IS.

Raqqa kommer att falla precis som hela IS självutropade kalifat, men mentaliteten finns kvar och när vapnen tystnat måste IS terrormentalitet bekämpas på andra sätt.

Bakgrunden till kriget i Syrien

Långt innan konflikten inleddes klagade många syrier på hög arbetslöshet, utbredd korruption, brist på politisk frihet och statlig repression under president Bashar al-Assads styre.

I mars 2011 inleddes demonstrationer för demokrati i staden Daraa. Regeringens användning av dödligt våld som svar på protesterna utlöste rikstäckande demonstrationer som krävde al-Assads avgång.

I takt med att oroligheterna spred sig intensifierades tillslagen mot oliktänkande. Oppositionsanhängare började ta till vapen, till en början för att försvara sig och senare för att driva ut säkerhetsstyrkor från lokala områden. Bashar al-Assad lovade att återställa den statliga kontrollen.

Våldet eskalerade och förvandlades till ett inbördeskrig när hundratals rebellbrigader bildades för att kämpa mot regeringsstyrkorna om kontrollen av landet.

Med åren har kriget kommit att inkludera allt fler parter. Extremistiska jihadistgrupper har profiterat på kaoset och vuxit sig starka, även om Islamiska staten tryckts tillbaka av en omfattande offensiv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".