Messi
1 av 2
FC Barcelonas superstjärna Lionel Messi dagen före matchen. Foto: PAU BARRENA
Marc Rodriguez och Roger Prunera ser fram emot matchen mellan Barcelona och Atletico Madrid, men ser helst inte att politiken blandar sig med fotbollen.
2 av 2
Marc Rodriguez och Roger Prunera ser fram emot matchen mellan Barcelona och Atletico Madrid, men ser helst inte att politiken blandar sig med fotbollen. Foto: Palmira Koukkari Mbenga/Sveriges Radio

Barcelona och Madrid möts – på fotbollsplanen

"Fotboll ska vara kul, vi pratar om politik hela dagarna och vill bara njuta av matchen"
1:43 min

I Katalonien är läget fortfarande osäkert när det gäller konflikten om självständighet från Spanien. Medan dialogen uteblir mellan politikerna i Katalonien och Madrid möts de båda på fotbollsplanen ikväll när FC Barcelona spelar borta mot Atletico Madrid.

– Jag tror att matchen kommer att bli annorlunda. Många kommer att ha spanska eller katalanska flaggor och det kan bli mer spänt än vanligt, inte på plan men utanför, säger Barcelona-fanet Roger.

Han och hans kompis Marc ser fram emot matchen. Det är två av världens bästa lag som möts och matcher mellan Atletico Madrid och Barcelona är alltid speciella, säger de. 

– Det är två av världens bästa lag. Barcelona är bäst och Atletico kanske två, så det blir en intressant match.

FC Barcelona har blivit en symbol för ett självständigt Katalonien. Klubben har dock själva inte tagit ställning för självständighet officiellt, även om enskilda spelare gjort det, men de stödjer katalanernas rätt till en folkomröstning.

Samma kväll som omröstningen den första oktober mötte Barca Las Palmas på hemmaarenan Camp Nou, och spelade då inför tomma läktare som en protest mot oroligheterna och polisvåldet som brutit ut under dagen. Klubben ville egentligen skjuta upp matchen, men det gick inte spanska fotbollsförbundet med på.

Barcelona-fanet Roger förstår att det politiska kommer att vara närvarande under matchen mot Atletico Madrid ikväll också, men han tycker att det är synd.

– Det borde inte vara så, du kan vara ett Barca-fan och spansk eller ett Atletico-fan och för självständighet. Fotboll ska vara kul, vi pratar om politik hela dagarna och vill bara njuta av matchen, säger han.

En fråga som många ställer sig är också vad som kommer att hända med FC Barcelona om Katalonien blir självständigt. Kommer de få vara kvar i den spanska ligan då? Roger hoppas och tror det.

– Jag tycker att La Liga borde låta de vara kvar. De skulle förlora ett framgångsrikt lag och "El Classico", derbymötena mellan Real Madrid och Barcelona. Om inte, så borde franska ligan bjuda in Barcelona, säger Roger. 

Mer om Katalonien

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".