Parlamentsval i Österrike
Foto: Ronald Zak / TT

Spänt inför ödesval i Österrike

"Ska Österrike svänga till höger eller fortsätta med social utjämning."
1:55 min

I Österrike går en intensiv och konfliktfylld valrörelse mot sitt slut. När partierna höll sina slutmöten inför parlamentsvalet imorgon var den gemensamma nämnaren att det handlar om ett ödesval.

Det var också budskapet från den nuvarande förbundskanslern, socialdemokraten Christian Kern som vår korrespondent träffade i Wien idag.

– Ska Österrike svänga in på en högerpopulistisk väg eller fortsätta på en framgångsrik bana baserad på ekonomisk utveckling och social utjämning. Det är vad valet handlar om, sa Christian Kern, landets nuvarande förbundskansler. Hans chanser att behålla den posten ser ytterst små ut men han är hoppfull om att stämningen ska svänga till imorgon.

– Vi har jobbat hårt och gjort en bra slutspurt. Nu låter vi oss överraskas.

Efter att motsättningarna inom den stora koalitionen mellan socialdemokrater och konservativa i våras inte längre gick att överbrygga och nyval utlystes är den stora överraskningen de konservativas framryckning med den unge utrikesministern Sebastian Kurz som ny partiledare. Med hans budskap om föryngring och förändring har partiet dragit ifrån i klar ledning i opinionsmätningarna.

Förändring ser det också ut att bli. Många har fått nog av stora koalitioner som dominerat Österrikes politik i årtionden och socialdemokraterna, som lett de flesta regeringarna under efterkrigstiden, får bereda sig på att gå i opposition.

Här på samma plats, Viktor Adler-Markt som är klassisk socialdemokratisk mark i Wien, avslutade också invandrings- och islamfientliga FPÖ sin valrörelse igår kväll med goda utsikter att ta plats i nästa regering.

– Stämningen är super och Strache är den enda som säger som det verkligen är. De andra politikerna är bara misslyckade efterapare, sa en entusiastisk anhängare sedan många efter partiledaren Heinz Christian Straches tal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".