Kvinna
Biståndsminister Isabella Lövin. Foto: Tina Magnergård Bjers/TT

Högre svenskt bistånd till FN-organ

"Vi gör långsiktiga investeringar"
2:31 min

Ökningen av biståndet med åtta miljarder nästa år är den största förändringen som regeringen gör i budgeten. Framförallt blir det mer till olika FN-organ.

Sverige ger pengarna utan att ställa några särskilda villkor. Det kallas kärnstöd och har flera stora fördelar, säger biståndsminister Isabella Lövin.

– Vi ger de här organisationerna möjlighet att agera snabbt och vara expertorganisationer och de gör ju bäst bedömningar var behoven är som störst.

– Det är den ena fördelen, den andra fördelen är också att som stora kärnstödsgivare kan vi också vara med och påverka policy, alltså vi får ju väldigt mycket utväxling på jämställdhet, säger Lövin.

Isabella Lövin säger också att Sverige driver effektivisering av FN-organen och att hon varit med och fört samtal med bland andra UNDP som tvingats effektivisera.

Men Isabella Lövin menar att en samordnad hjälp via FN är att föredra framför att många olika länders biståndsmyndigheter var för sig lägger upp arbetet:

– Sedan kan man ju fråga sig hur stor effektiviteten är i att olika länder, Sverige, Norge, Danmark, Storbritannien, Kanada, Australien sitter och har sina administrativa kostnader i olika huvudstäder och sedan är ute och gör olika saker som sedan kanske ibland springer på varandra ute i länderna. Då är det ju klart samordningseffektivitet med att FN-organ gör det, som verkligen har hela överblicken.

Den mycket stora ökningen på åtta miljarder kronor beror till stor del på minskade kostnader för flyktingmottagningen. Och 43 miljarder totalt kommer att gå till bistånd nästa år.

Frågan är om det går att hitta en garanti för att denna stora summa, nästan lika stor som kostnaden för Sveriges försvar, används på ett ansvarsfullt sätt.

– Våra pengar, det är klart att det är långsiktiga investeringar vi gör. Och ibland kanske det är svårt att säga exakt vad får vi tillbaka på det här. Men vad vi kan se är att varje nytt krig som bryter ut, konflikt som drabbar världen, så kostar det världen helt oöverskådliga summor pengar och mänskligt lidande, och därför skulle det vara enormt dumt om världen slutade hjälpa till med de här långsiktiga investeringarna som vi behöver göra, säger Isabella Lövin.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".