Rösta inte, står skrivet på en vägg i Venezuela
Flera som inte stödjer det regerande socialistpartiet kommer inte att gå till valurnorna. Foto: Ariana Cubillos/AP

De bojkottar valet i Venezuela – är rädda för fusk

"Tror inte längre på att röstsystemet är hemligt"
1:54 min

I dag är det regionalval i Venezuela - ett val som har delat oppositionen. En del partier deltar i valet medan andra bojkottar det, eftersom de misstänker att det regerande socialistpartiet kommer att försöka fuska.

– Hur ska vi kunna tro på valet? Regeringspartiet har både valmyndigheten och högsta domstolen i sin hand, och om det blir konflikter om valresultatet kommer de alltid döma till socialistpartiets fördel, säger Miguel, som inte vill säga sitt efternamn.

Miguel sitter på en basketplan i den colombianska gränsstaden Cúcuta. Här sover hundratals venezolaner under bar himmel. De har alla lämnat sitt hemland i jakt på mat, jobb och en bättre framtid.

– Jag flydde Venezuela eftersom jag är aktiv i ett oppositionsparti, och jag började få hot från de paramilitära grupperna, los colectivos, som stödjer regeringen, berättar Miguel.

Han kallar president Nicolás Maduro för diktator och tänker inte rösta i regionalvalet, där venezolanerna ska utse delstatsguvernörer. Valet skulle ha hållits för ett år sedan, men Maduro har gång på gång skjutit upp det.

– Han passade på att utlysa valet nu när delar av oppositionen gått med på att medla med regeringen. Många är besvikna på det och kommer nog låta bli att rösta, säger Miguel.

Han får medhåll av en kvinna intill, som placerar ut pappkartonger på basketplanen för att sova lite mjukare.

– Jag tänker inte rösta, för jag tror inte längre på att röstsystemet är hemligt i Venezuela. Om regeringen får reda på att du röstat på oppositionen kommer du aldrig få jobb, eller matbidrag. Och det skulle inte förvåna mig om oppositionen beter sig likadant ifall de kommer till makten. Så det är bäst att inte rösta alls, säger Gladys.

Hör ett längre reportage om venezolanerna som flytt landet i Godmorgon Världen efter klockan 9.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".