Orkanen Ophelia på väg mot Irland och Storbritannien
Foto: TT

Ophelia på väg mot Irland och Storbritannien

SMHI: Man ska definitivt ha respekt för de här vindhastigheterna
2:49 min

Ovädret nalkas med vindhastigheter på omkring 50 meter per sekund. De brittiska öarna förbereder sig för orkanen Ophelias ankomst, och det amerikanska orkancentret NHC avlossar goda råd.

– Förberedelser för att skydda liv och egendom bör skyndas till fullbordan till i eftermiddag", skriver NHC i ett uttalande på söndagen enligt CNN.

– Den finns nu i området runt Azorerna och rör sig mot nordost. Den kommer väl att röra sig in mot Irland någon gång måndag förmiddag eller måndag morgon, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI.

Den rör sig i 50 meter per sekund, det är ungefär 180 kilometer i timmen. Hur är det att vara ute i sådana vindar?

– Det är ju riktigt kraftiga vindar. Man ska definitivt ha respekt för de här vindhastigheterna. Det är definitivt så att man bör vidta åtgärder om man befinner sig i de områden där den här slår till, säger Marcus Sjöstedt, SMHI.

Ophelia, en orkan av kategori 3, är det kraftigaste ovädret som registrerats så pass långt österut i Atlanten. Den släppte stora regnmängder över Azorerna på lördagen och har nu siktet inställt på Irland och Storbritannien.

Där har vädermyndigheterna utfärdat en lång rad vädervarningar för olika områden.

Även om Ophelia väntas mattas av något innan ovädret når land, vilket tros ske på måndag, kommer det kunna skada byggnader och skapa farliga förhållanden till havs.

Av en slump är måndagen också 30-årsdagen av den stora stormen 1987, där nästan 20 människor omkom och cirka 15 miljoner träd föll i Storbritannien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".