Man framför en österrikisk och en EU-flagga.
ÖVP:s partiledare Sebastian Kurz. Foto: Matthias Schrader/TT.

Väntad valvinst för konservativa ÖVP i Österrike

"Det är ett tydligt uppdrag att förändra landet"
1:38 min

Efter vinsten i parlamentsvalet ser ÖVP:s partiledare, nuvarande utrikesministern, Sebastian Kurz, ut att bli landets nye förbundskansler och EU:s yngste regeringschef.

Det var stort jubel hos det österrikiska folkpartiet ÖVP över den starka framryckningen och resultatet som ser ut att landa på 31,6 procent av rösterna när nästan alla röster räknats.

– Det är ett tydligt uppdrag att förändra landet, sa partiledaren Sebastian Kurz. För många var just han en viktig anledning att rösta på partiet. Sedan han tillträdde i våras har han gett ÖVP en total ansiktslyftning för att verka ungt och modernt.

Stor framgång blev det också för Österrikes frihetsparti, FPÖ, vars huvudbudskap under valrörelsen var motstånd mot invandring och islam. Med ett plus på drygt 5 procentenheter förklarade partiledaren Heinz-Christian Strache att han gladde sig åt en underbar framgång som visar på ett tydligt stöd för partiets politiska innehåll.

Under kvällens röstsammanräkning lyckades socialdedemokraterna nätt och jämnt ta sig förbi FPÖ och hamna på en andraplats med knappt 27 procent, vilket är oförändrat jämfört med förra valet.

– Det är klart att man alltid önskar sig ett bättre resultat, sa SPÖ-ledaren Christian Kern, som förlorar förbundskanslerposten.

Det är fortfarande öppet vilka partier som kommer att regera tillsammans men här utgår alla bedömare ifrån att det blir en svart-blå koalition, det vill säga mellan konservativa ÖVP och högerpopulistiska FPÖ.

Relaterat

Mer om Österrike

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".