Kinesiska soldater marscherar i Peking.
Arkivbild. Foto: Andy Wong/TT.

Förändringar på gång i Kinas militär

"Det verkar ju bra att de ska effektivisera"
2:50 min

I Kina tillhör landets krigsmakt formellt sett inte staten, utan kommunistpartiet. Under partikongressen väntas partiet besluta om stora förändringar inom militären.

– Vi är bara vanliga lågt ställda arbetare, så vi vet inte så mycket om militärreformen. Men jag har sett lite på tv, och det verkar ju bra att de ska effektivisera, säger 51-årige Wang. Han och hans kamrat står på en gata bredvid det stora militärmuseet i Peking.

Inne i museet finns mängder av gammal militär materiel. Mycket av utrustningen på detta och andra museer användes dock till relativt nyligen av militären. Men de senaste två decennierna har moderniseringen av materielen har gått fort. Bland annat har hangarfartyg och nya stridsflygplan införskaffats.

Många ledande militärer ville dock ogärna modernisera även den militära byråkratin. Motståndet mot förändring var stort. Men president Xi Jinping, som på kongressen väntas väljas om till ordförande för partiets centrala militärkommission och därmed även befälhavare för de militära styrkorna, har tagit ett hårt grepp om makten i Kina, och dylik modernisering är nu precis vad han håller på att driva igenom. Och reformerna är omfattande, det säger den pensionerade kinesiske översten och militäranalytikern Yue Gang.

– Man skulle kunna säga att de här reformerna är de största på 60 år, och de är inspirerade av lärdomar som den kinesiska militären dragit framförallt av Gulfkriget på 90-talet, säger överste Yue Gang till Ekot.

I korthet innebär reformerna att en tung stelbent byråkrati skall bytas ut mot ett mer effektivt och centraliserat ledarskap. De är ett led i den omdaning den kinesiska militären har varit stadd i i ett par decennier.

Det tidigare kinesiska invasionsförsvaret började efter Sovjets fall på 90-talet att avvecklas och ersättas med en mindre, men mer teknologiskt avancerad, krigsmakt. Huvuduppgiften nu är inte att kunna stå emot en massiv invasion, utan att kunna vinna ett kort, intensivt och högteknologiskt krig i Kinas närområde. På grund av det har Kina prioriterat att modernisera och stärka framförallt flygvapnet och flottan.

Men historiskt har armén alltid haft en särställning. Faktum är att både flygvapnet och flottan officiellt tillhör armén, något som är ganska unikt i världen. Och det kommer inte att förändras, flottan kommer även framgent officiellt att heta Folkets befrielsearmés flotta. Men de gamla kommandostrukturerna och den gamla byråkratin var anpassade för en annan tid, och en annan sorts krig.

Xi Jinping har samtidigt tillsett att det nya militära ledarskapet består av personer lojala till honom själv. Av de militära ledamöter som kommer att delta i partikongressen, är hela 90 procent nyutnämnda. På mindre än fem år har alltså nästan hela den militära eliten i Kina bytts ut.

Den välregisserade partikongressen väntas nu ge Xi Jinping officiellt stöd och mandat att fortsätta reformarbetet.

Video: Kommunistpartiet i Kina väljer väg

Mer om Makten i Kina

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".