Flera vallokaler i kvarter som domineras av oppositionen flyttades i sista minuten, vilket gjorde många väljare förvirrade. En del tvingades åka långt utanför staden för att rösta.
1 av 2
Flera vallokaler i kvarter som domineras av oppositionen flyttades i sista minuten, vilket gjorde många väljare förvirrade. En del tvingades åka långt utanför staden för att rösta. Foto: Lotten Collin/ Sveriges Radio
Sheila tror att regeringen vill skrämma oppositionella väljare från att rösta genom att flytta vallokalerna till farliga och otillgängliga områden. Valmyndigheten flyttade hennes vallokal till en kåkstad i sista minuten.
2 av 2
Sheila tror att regeringen vill skrämma oppositionella väljare från att rösta genom att flytta vallokalerna till farliga och otillgängliga områden. Valmyndigheten flyttade hennes vallokal till en kåkstad i sista minuten. Foto: Lotten Collin/ Sveriges Radio

Stor seger för socialistpartiet i Venezuela – kritiseras för valfusk

Oppositionsledare: Vi erkänner inte några av resultaten
2:24 min

I Venezuela hölls regionalval igår, och enligt valmyndigheten har regeringen vunnit minst 17 av totalt 23 delstater. Oppositionen anklagar regeringen för att ha manipulerat rösträkningen och för att ha försvårat för oppositionella väljare att rösta. Vår Latinamerikakorrespondent är på plats i Caracas.

– Jag kollade valmyndighetens webbsida i morse, och då stod det att de flyttat min vallokal till en skola i ett annat kvarter. Men när jag kom dit så visade det sig att vallokalen flyttats igen, långt utanför stan, säger Estefania Ayovera.

Grannarna i hennes kvarter gick ihop för att hyra bussar som skulle ta dom hit, till den fattiga kåkstaden La Loma. Men på vägen blev en av bussarna rånade, berättar Ramón.

– Det kom två svarta jeepar med en grupp män, de hade skottsäkra västar och tog med sig bussens startnyckel så att chauffören inte skulle kunna fortsätta transportera väljare upp hit, säger Ramón, som tror att regeringen ligger bakom.

– Deras mål är att skrämma människor så att dom inte vågar sig ut för att rösta. De har gjort samma sak i andra kvarter är majoriteten av väljarna är oppositionella, säger Ramóns syster Sheila.

- Regeringen har lyckats, många kan eller vågar inte ta sig hit säger Sheila, och sneglar oroligt på en grupp män som stirrar på oss från sina motorcyklar.

Vid ett bord intill sitter representanter från socialistpartiet som registrerar vilka i kåkstaden som kommit för att rösta.

– Jag kontrollerar vilka som röstat och ringer dom som inte dykt upp än, säger Maria Contreras, som äter kyckling ur en frigolitlåda, en raritet i dagens Venezuela, där alltfler går hungriga.

Både mat och mediciner är bristvaror, och i de fattiga kvarteren är många beroende av regeringens matlådor, som delas ut av socialistpartiets kvartersorganisationer.

Oppositionen hävdar att socialistpartiet manipulerat rösträkningen och att valdeltagandet var lägre än vad den regeringslojale valmyndigheten redovisat.

De fördömer också de olika hinder som försvårat för oppositionella väljare att rösta. Krisen – både den ekonomiska och politiska – är långt ifrån över.

Mer om Venezuela

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".