Män som bär skadade.
Fortfarande har ingen tagit på sig skulden för dådet, vilket förbryllar bedömare Foto: Farah Abdi Warsameh/TT.

Dödssiffran stiger efter bombdåd i Mogadishu

Kallas den kraftigaste och dödligaste attacken i Somalias historia
1:06 min

Dödssiffran efter det kraftiga bombdådet i Somalias huvudstad Mogadishu har stigit ytterligare och är nu uppe i 300, rapporterar Reuters med hänvisning till chefen för stadens ambulansverksamhet.

Dödssiffran har fortsatt stiga under natten. Dessutom förväntas den fortsätta öka i takt med att räddningsarbetet gräver sig djupare in i rasmassorna efter det hotell och andra byggnader som bomben ödelade.

Det var i lördags eftermiddag som en lastbil lastad med sprängmedel exploderade utanför ett hotell i Mogadishus centrala delar. Förödelsen blev enorm, och attacken har kallats den kraftigaste och dödligaste i Somalias historia. Utöver de döda så räknas skadade i hundratal, och stadens sjukhus är hårt ansträngda.

Igår eftermiddag och kväll kom fördömanden av attacken från hela världen, och förnyade löften från flera världsledare att stötta Somalia i kampen mot terrorism. Igår hölls också demonstrationer i Mogadishu mot våldet.

Fortfarande har ingen tagit på sig skulden för dådet, vilket förbryllar bedömare. Islamistiska terrorgruppen Al Shabaab har legat bakom flera liknande dåd, men har inte kommenterat helgens attack. Somaliska regeringen anklagar ändå Al Shabaab för dådet, en rörelse som är hårt pressad av en stor internationell militär närvaro i landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".