Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Spanien kräver att Katalonien ger upp

Wallström: "Lugnande besked"
0:22 min
Puigdemont katalonien
Katalanska regionpresidenten Carles Puigdemont. Foto: PAU BARRENA & JORGE GUERRERO/AFP

Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont vill ha två månader för att förhandla med Madrid om katalansk självständighet.

Men uttalandet dömdes snabbt ut av den spanska regeringen som ger Puigdemont och Katalonien till på torsdag för att ställa in alla planer på att bryta sig loss från Spanien.

- Första dead-line var frågan om han utropat självständighet eller inte - ja eller nej. Han har inte svarat. Då blir det andra etappen. Då måste han ta tillbaka sin självständighetsförklaring. Nu börjar klockan ticka, säger Spaniens vice premiärminister Soraya Sáenz de Santamaría på en direktsänd presskonferens.

- Han har inte svarat, det var inte svårt att säga ja eller nej. Vi bad bara om tydlighet,

de Samtamaria tillade att regeringen nu vill att Puigdemont återkommer med ett tydligt besked innan den andra dead-line som Kataloniens regionledning fått av Madrid går ut på torsdag. Hon förväntar sig att separatisterna i Kataloniens regering drar tillbaka sina krav på självständighet.

- Han kan inte spänna bågen mer, säger Sáenz de Santamaría.

Men den katalanska regeringen kommer inte att svara på kravet från Madrid, säger källor i regionsregeringen till den katalanska lokal-tv-kanalen TV3.

Idag klockan tio gick tidsfristen ut för Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont att svara på om han i sitt i sitt tal i tisdags verkligen utropade självständighet eller inte.

Och i ett brev uppgav alltså Puigdemont att han vill ha två månader för att förhandla med Madrid.

Han erbjuder sig att träffa Spaniens premiärminister Mariano Rajoy så snart som möjligt för att diskutera den djupa krisen efter folkomröstningen, rapporterar Reuters.

"Under kommande två månader är vårt huvudsakliga mål att få er till förhandlingsbordet", skriver Puigdemont.

Ekots korrespondent Margareta Svensson är i Barcelona och följer utvecklingen.

- Ja, Carles Puigdemont har formulerat ett brev som cirkulerat den senaste timmen. Men det svaret han ger är inget tydligt ja eller nej. Det är ett långt brev som ska faxas över till Madrid. Den katalanske ledaren skriver att han önskar en uppriktig dialog. Han föreslår förhandlingar i två månaders tid med hjälp av någon av alla de som anmält sig som medlare. Han begär också att repression av det katalanska folket ska upphöra och informerar om vallagar och polisvåld.

Har läget förändrats?

- Inte i sak. Det här är ett förtydligande och inte det tydliga ja eller nej som Rajoy begärt. Men det är det svar som ges. Och man vill fortfarande ha medling.

Men även innehållet i Puigdemonts brev kommenterade Spaniens vice premiärminister.

- Det är inte trovärdigt att han kallar till dialog i Kataloniens namn när han själv inte vill ha dialog i parlamentet med oppositionen. Men den spanska regeringen har ett stöd i det spanska parlamentet. Nu får han en chans att förtydliga och gå tillbaka till rättsstatens regler. Ingen säger nej till dialog, men den ska vara inom lagens ramar och i kongressen, säger Soraya Sáenz de Santamaría

Även utrikesministern i den spanska regeringen dömde ut svaret, rapporterar Reuters.

- Det är tydligt att Puigdemont inte har svarat, han har inte haft den tydlighet vi begärt, säger Spaniens utrikesminister Alfonso Dastis vid EU:s utrikesråd i Luxemburg idag.

Med på det mötet är även Sveriges utrikesminister Margot Wallström, men till skillnad från sin spanske kollega välkomnade hon Puigdemonts besked.

- Det känns ju bra att man betonar att det måste till en politisk dialog om framtiden. Och det är mer försonliga tongångar. Det lugnar alla att man diskuterar kraven. Behöver man förstärka autonomin? Vad handlar det om? sa Wallström till Ekot.

Madrid har hittills kategoriskt vägrat all dialog om självständighet med regionledningen i Katalonien och slagit fast att folkomröstningen om detta var olaglig. Separatisterna har dock inte släppt kravet på att ensidigt förklara Katalonien självständigt.

Idag begärdes chefen för den katalanska regionpolisen José Lluis Trapero häktad för uppvigling. Under kvällen kommer en domstol att ta ställning till åklagarens begäran.

Trapero anklagas för att inte ha lytt order från de spanska myndigheterna i samband med den olagligförklarade folkomröstningen om självständighet den 1 oktober. Det är den första häktningsbegäran på en högt uppsatt katalansk myndighetsperson efter omröstningen.

Trapero blev dessutom mäkta populär i Katalonien för den katalanska polisens arbete i jakten på terroristerna som slog till i bland annat Barcelona i september

Katalonien är splittrat i frågan även om 90 procent av de röstande den 1 oktober sa ja till att Katalonien ska bli en egen republik. Endast 43 procent av de röstberättigade deltog i den omröstning som regionledningen organiserat.

Krisen ses som den värsta i Spanien sen demokratin återinfördes 1977 efter diktatorn Francos död.

Om Katalonien utropar självständighet kan resultatet bli att regeringen i Madrid tar direkt kontroll över den halvautonoma regionen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".