Irakiska styrkor på väg mot Kirkuk.
Irakiska styrkor på väg mot Kirkuk. Foto: Ahmad Al-Rubaye/TT.

Irakiska styrkor säger sig ha intagit flygbas i Kirkuk

Strider har utbrutit mellan irakiska och kurdiska styrkor söder om staden Kirkuk, efter att regeringsarmén inlett en offensiv. Irakiska regeringsstyrkor säger sig ha tagit kontroll över en viktig militärbas utanför staden Kirkuk. Samtidigt rapporteras kurdiska peshmergastyrkor ha dragit sig tillbaka från flera ställningar i regionen.

Förutom den militära flygbasen K1, den största i Kirkuk, har irakiska styrkor bland annat återtagit ett kraftverk och andra energianläggningar, enligt ett uttalande från regeringsarmén.

Offensiven kommer efter att kurdiska myndigheter fått ett ultimatum från Bagdad om att lämna sina positioner i regionen senast klockan två natten till i dag. Och peshmerga har under morgonen dragit sig tillbaka från flera av sina ställningar, uppger den Arbilbaserade tv-kanalen Rudaw.

Under morgonen har det rapporterats om strider på flera håll och offensiven har orsakat flera dödsoffer, enligt källor i den Irakiska Kurdistans regionalregering (KRG).

Peshmerga har förstört flera fordon tillhörande shiitiska milisgrupper som deltar i den irakiska arméns offensiv, enligt ett uttalande från KRG:s säkerhetsråd, som tidigare under morgonen ifrågasatt att de irakiska styrkornas avancemang varit framgångsrikt.

Det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon säger att USA vill se ett enat Irak, och ser dialog som den bästa vägen för att minska spänningarna i konflikten.

"Vi motsätter oss våld från alla parter och varnar för destabiliserande handlingar som tar fokus från kampen mot IS och ytterligare underminerar Iraks stabilitet", säger Pentagons talesperson Laura Seal med anledning av rapporterna om att Irakiska styrkor tagit kontrollen över delar av regionen.

Seal uppmanar alla parter i regionen att koncentrera sig på kampen mot IS i stället för att trappa upp konflikter inom den irakiska befolkningen.

Konflikten mellan centralregeringen i Bagdad och regionstyret i irakiska Kurdistan har ställts på sin spets. Båda sidor gör anspråk på den oljerika provinsen, inklusive staden med samma namn, och har byggt upp massiva militärstyrkor på båda sidor gränsen. Tusentals militärer står uppställda på båda sidor om gränsen och invånarna lever under hot om krig.

Iraks president Fuad Masum, som själv är kurd, träffade den regionala presidenten Masoud Barzani i staden Sulaymaniyya på söndagen för att diskutera läget.

Iraks premiärminister Haider al-Abadi upprepade i helgen att "våra väpnade styrkor får inte och kommer inte attackera våra egna medborgare, oavsett om de är araber eller kurder".

Enligt kurdiska källor har Irak lämnat över en lista med sex krav, som bland annat innefattar att lämna över flygplatsen i Kirkuk, alla oljefält och låta den irakiska armén återta kontrollen över alla områden som man styrde innan IS intog stora delar av regionen 2014.

Relaterat

Mer om Irak

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".