En satellitbild från National Oceanic and Atmospheric Administration som visar Ophelia under söndagen. Oceanic and Atmospheric Administration/TT.
En satellitbild som visar Ophelia under söndagen. Foto: En satellitbild som visar Ophelia under söndagen. Foto: National Oceanic and Atmospheric Administration/TT.

Skolor stängs inför Ophelias ankomst

Skolor i Irland hålls stängda i väntan på att stormen Ophelia drar in. Myndigheterna har varnat för att kraftiga vindar och regnoväder kan orsaka översvämningar med risk för dödsfall.

Ophelia är den kraftigaste orkan som registrerats så långt österut i Atlanten och den första i denna kategori som tagit sig så långt norrut sedan 1939. Den nedgraderades till en storm när den närmade sig den irländska kusten men människor uppmanas ändå att hålla sig inomhus.

Irlands försvar har stationerats vid de områden som riskerar att drabbas hårdast, enligt premiärminister Leo Varadkar.

Flera flygningar har ställts in vid Corks flygplats och hastighetsbegränsningar har införts för tågtrafiken.

Av en slump är måndagen också 30-årsdagen av den stora stormen 1987, då nästan 20 människor omkom och cirka 15 miljoner träd föll i Storbritannien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".