Per Geijer, säkerhetschef svensk handel
1 av 2
Per Geijer, säkerhetschef svensk handel Foto: Lotta Myhrén/SR
platt-tv, elektronik, tv
2 av 2
Foto: FREDRIK PERSSON / TT

Nationell kartläggning av stölder av kapitalvaror

"Finns det ett mönster, finns det serier"
1:29 min

Polisen inleder nu en nationell kartläggning av rån och grova stölder av kapitalvaror. En anledning av det ökade antalet brott mot elektronikbutiker.

I dagarna har polisen inlett en kartläggning på nationell nivå kring rån och grova stölder av kapitalvaror, som snabbt kan omsättas i pengar. Det kan handla om elektronikvaror, men även tobak och kläder.

– Nu tittar vi på det ur ett nationellt perspektiv i vår brottssamordning. Utifrån det får vi sedan fatta beslut, när vi gjort en lite mer noggrann kartläggning. Men hela syftet är ju att vi ska klarar upp fler brott, säger Håkan Wall, enhetschef på polisens nationella avdelning, NOA.

Själva brottet utreds på den plats, inom det distrikt, där de begåtts, men med en kartläggning hoppas polisen få en mer övergripande, nationell bild, av hur det ser ut och om det är organiserade ligor som ligger bakom flera av stölderna eller rånen.

– Finns det ett mönster, finns det serier. Finns det indikationer på att det är samma gärningsmän och så vidare, det tittar vi på nu. Det är bland annat det vi vill diskutera med företrädare för branschen och svensk handel, säger Håkan Wall.

För att gemensamt tala om vad som kan göras, utöver de insatser som branschen redan gjort, som tidlås och ökad bevakning, träffas polisen och representanter från branschen.

Per Geijer, säkerhetschef på arbetsgivarorganisationen Svensk handel menar att de redan nu känner till att ligor ligger bakom rånen, men att de är medvetna om att mycket händer som kräver polisresurser:

– Det är svårt att få tiden att räcka till och då behöver vi; branschen, svensk handel, möta polisen och förklara att nu är det dags, nu har det gått för långt hos oss. Nu måste ni åtgärda det här. Jag är övertygad om att det kan bli bättre, säger Per Geijer.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".