Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Förslaget: Inför public service-skatt

Sture Nordh presenterar förslaget
1:40 min
Public service-kommitén presenterar sitt förslag.
1 av 2
Public service-kommitén presenterar sitt förslag. Foto: Alexander Larsson Vierth/TT
Sture Nordh ordförande för den parlamentariska public service-kommittén lämnar över delbetänkandet om nytt finansieringssystem för radio och tv till kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP).
2 av 2
Sture Nordh ordförande för den parlamentariska public service-kommittén lämnar över delbetänkandet om nytt finansieringssystem för radio och tv till kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP). Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

Tv-avgiften bör ersättas av en individuell public service-skatt. Det föreslår en enad public service-kommitté.

– Det är en specialdestinerad skatt, som är avskild på statsbudgeten och öronmärkt för public service, bara för det ändamålet, sade Sture Nordh, ordförande för public service-kommittén vid en presskonferens på Rosenbad.

Förändringen har stöd från samtliga åtta riksdagspartier och innebär att finansieringen skulle bli skattebaserad istället för dagens licensbaserade finansiering.

Läs mer: Direktrapport från presskonferensen

Den nya skatten föreslås betalas individuellt, vilket skulle innebära att alla över 18 år med en beskattningsbar inkomst betalar en procent av sin inkomst, dock max 1308 kronor per år. Förändringen föreslås gälla från och med 2019.

En av de frågor som diskuterats mest flitigt sedan utredningen tillsattes i slutet av förra året är hur finansieringen skall kunna tryggas när allt färre betalar tv-avgift, samtidigt som public service oberoende ska kunna bibehållas.

Farhågorna med ett skattefinansierat system är att public service knyts närmare staten och därmed riskerar att både bli utsatta för politiska påtryckningar och sänkta tillslag, beroende på vilken regering som sitter vid makten.

Kommitténs ordförande Sture Nordh delar dock inte oron utan menar att det nya systemet är bättre isolerat från politisk påverkan än dagens. Pengarna är tänkta att vara isolerade från budgetförhandlingarna, utan öronmärkta för public service verksamhet. Ordningen ska dessutom stå skyddad av lagen och därmed inte kunna omkullkastas utan en enkel majoritet i riksdagen.

– Vi påstår också att den här avgiften värnar public service oberoende. Det är ett slutet system, säger han till Ekot.

Bilden av det tryggade oberoendet delas inte av Sveriges Radios VD, Cilla Benkö.

– Det här förslaget innebär att vi flyttas närmare statsmakten, om det blir en skattelösning och finansieringen av public service tas ut på skattsedeln, säger Cilla Benkö i Studio Ett.

– Vi har också sett i land efter land ute i Europa, att när man har lämnat ett avgiftssystem och gått in i en skattefinansierad lösning, så har det aldrig blivit bättre för public service – varken när det gäller finansieringen eller oberoendet, säger Sveriges Radios VD Cilla Benkö.

Idag beräknas att mellan 11 och 15 procent av de hushålls som äger en tv och därför ska betala tv-avgift trots allt inte gör det. Det nya individuella skattesystemet åtgärdar det problemet, menar kommittén.

– Man sitter inte och konsumerar public service tillsammans. Det görs individuellt. Dessutom försvinner avgiftsskolket, sade Sture Nordh, ordförande för public service-kommittén.

Föreslaget skulle innebära slutet för tv-avgiften, som idag knyts till hushåll och inte individer. Det föreslås även innebära att Radiotjänst AB som idag ansvarar för att driva in tv-licensen, avvecklas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".