Elden bekämpas i Obidos, Portugal, 16 oktober. Foto: Armando Franca/TT.
Elden bekämpas i Obidos, Portugal, 16 oktober. Foto: Armando Franca/TT.

Minst 30 uppges ha omkommit i bränder i Portugal

Portugal har bett om internationell hjälp
1:20 min

I Portugal uppges tiotals människor ha omkommit i nya bränder. Och nu har myndigheterna i landet utlyst undantagstillstånd.

Brandmännen försöker göra sitt bästa för att hindra elden att sprida sig ytterligare och folk står gråtandes och ser hjälplöst på när deras hus slukas av elden som härjar i centrala och norra delarna av Portugal.

Minst 30 personer uppges ha omkommit i bränderna som började under helgen.

Landet har bett om internationell hjälp och samtidigt utlyst undantagstillstånd i de eldhärjade områdena. 

Det är 145 bränder som brandmän i Portugal försöker släcka, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Elden härjar även i Spanien där brandmän försöker släcka 100 bränder som hittills kostat tre människoliv. Myndigheterna uppger att en del av bränderna startats av pyromaner.

Spaniens inrikesminister uppger att några av de ansvariga för bränderna har identifierats och minst en person är gripen. Enligt spanska polisen kan straffet för de som ligger bakom några av bränderna bli upp till 20 års fängelse.

I juni drabbades centrala Portugal av omfattande skogsbränder där 64 personer omkom. Regeringen har sen dess kritiserats för att vara ineffektiv och agera för långsamt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".