En mörk siluett.
Arkivbild. Foto: Claudio Bresciani/ TT

Efter självmordet – socialtjänsten utreds

"Jag hoppas att det blir en ändring"
1:40 min

Det var socialtjänsten i Gävle kommun som hade ansvaret för den 13-åriga flickan som tog sitt liv isolerad på ungdomshem i juli.

Nu utreds hanteringen av fallet av Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

13-åringen vårdades isolerad stora delar av sitt sista år i livet. Hon fick inte ens komma hem över jul berättar hennes familjehemsmamma:

– Första julen, då ringde jag och frågade när hon skulle få komma hem till oss och då fick jag till svar; nej, nej, hon ska inte komma hem, det är inte bra för henne. Hon kom alltså inte hem utan hon satt där.

Aftonbladet har granskat vad som hände i samband med att en 13-årig flicka tog livet av sig på ett statligt ungdomshem där hon var inlåst och vårdades i så kallad enskildhet – trots att hon varken missbrukade eller var kriminell. Hon hade ADHD, en svår uppväxt och kunde bli kraftigt utåtagerande.

Det var socialtjänsten i Gävle som hade det yttersta ansvaret, även under tvångsvården, som pågick i runt nio månader. Mats Collin är förvaltningschef. Han vill inte säga något om det specifika fallet men han menar att när kommunen uttömt alla andra möjligheter så är det tvångsvård på låsta avdelningar som återstår, även för personer i yngre tonåren:

– Ja, det kan bli väldigt unga personer, när inte andra former fungerar så är det det här som återstår för oss.

Just nu utreds socialtjänstens agerande i fallet av bland andra Inspektionen för vård och omsorg.

– En generell slutsats är väl att vi har har förändrat och tydliggjort våra krav på att också se de fysiska miljöerna, säger Mats Collin, socialtjänstchef i Gävle

Den före detta familjehemsmamman tror att flickan bröts ner av att leva isolerad:

– Jag hoppas att det blir en ändring så inte andra barn råkar ut för det här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".