Ekots Mellanösternkorrespondent berättar om konflikten i Kirkuk.
Ekots Mellanösternkorrespondent berättar om konflikten i Kirkuk. Foto: SR/TT

Här är bakgrunden till konflikten i Kirkuk

Irakiska regeringsstyrkor och shialedd milis har drabbat samman med kurdiska peshmergastyrkor söder och väster om Kirkuk.

Minst tio peshmergasoldater har dödats och 27 har skadats. 

Här förklarar Ekots Mellanösternkorrespondent Johan-Mathias Sommarström konflikten.

Vad handlar konflikten om?

Kirkuk är en nyckelstad i Irak. Den är multietnisk med kurder, araber, kristna och turkmener. Samtidigt finns där olje- och gasrikedomar som är viktiga för ekonomin. När terrorsekten IS 2014 tilltvingade sig stora landområden i Irak valde den irakiska armén att fly från Kirkuk. Istället gick kurdiska peshmergastyrkor in i staden och svarade för säkerheten. Sedan dess har de kontrollerat både Kirkuk och dess oljefält.

När den självstyrande Kurdiska regionen i september höll folkomröstning om självständighet från Irak inkluderades bland annat Kirkuk i folkomröstningen. Iraks centralregeringen protesterade kraftigt mot omröstningen och har sagt att de aldrig kommer att erkänna den, de har särskilt kritiserat att Kirkuk inkluderades. Iraks premiärminister gav därför order om att samtliga oljefält och federala anläggningar som kontrollerades av Irak innan 2014 även i fortsättningen ska kontrolleras av Bagdad.

Var inte kurderna och irakiska armén allierade mot IS nyss?

Jo, de samarbetade i Mosuloffensiven där kurdiska peshmergastyrkor ansvarade för att strida mot IS i dels Kurdistan men också i områden närmare Mosul. Befrielsen av Mosul stad var dock inte peshmerga direkt involverade i, den operationen sköttes av irakiska federala polisen och diverse specialstyrkor.

Kommer det att bli ett nytt krig nu?

Det är för tidigt att svara på. Det som sker är onekligen olycksbådande men det tycks också finnas en oenighet inom den kurdiska sidan huruvida de ska slåss mot de framrusande irakiska och shialedda styrkorna eller om de ska överge sina baser och posteringar.

Hittills har ett antal oljefält, nyckelbyggnader och baser övergetts utan strid men samtidigt säger till exempel peshmergaministeriet att de kommer att skicka förstärkningar till Kirkuk och att de planerar en motoffensiv. USA, som är allierade med både den irakiska armén och med kurdiska peshmergastyrkor, har manat båda sidorna till lugn och vädjat till dem att upphöra med våldsamheterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".