Åklagaren Åse Schoultz och en järv.
Åklagaren Åse Schoultz och en järv. Foto: Bo Torbjörn Ek och Jonas Ekströmer/TT.

Telefonsamtalen centrala i jakthärvan

Åklagaren: Polisen följde brottet i realtid
1:58 min

Under den första rättegångsdagen vid det omfattande jaktbrottsmålet i Luleå tingsrätt där fem män står åtalade misstänkta för att bland ha dödat åtta rovdjur, handlade det mycket om teknisk bevisning från åklagarens sida.

Bland annat har polis avlyssnat tre av de åtalades telefoner.

Under måndagen har det handlat om det åklagaren menar är illegal jakt på en järv och en björn. För järven har en åtelkamera ute i skogen använts, som automatiskt skickade bilder på djuret till en av de åtalades telefoner tidigt en juli-morgon, varpå den personen ringde till en av de andra åtalade.

Så här lät ett av samtalen som spelades upp i rätten:

”Det är faktiskt en järv där nu. Nu? Jo, nu. Ja, men helvete…. Ja, du vet ju var den är? Jo då.”

Ett till samtal mellan männen skedde en och en halv timme senare:

”Gick det bra? Det gick bra. Fy fan vad kul. Det brakade och small men det var väl att hunden hade bråttom. Och då var den i en gran. Nej? Jo, och då var det bara och rusa in och klart. Fy fan vad kul.”

Jens Arnhof försvarar mannen som misstänks ha dödat järven och förklarar att hans klient var på platsen för att låta sin valp spårträna, varpå hunden bråkat med järven.

Det här är det mest omfattande jaktbrottsmålet hittills i Sverige när det gäller stora rovdjur. Grova jaktbrott, jakthäleri och vapenbrott finns bland åtalspunkterna och bland bevisningen också snaror, fällor, otillåtna vapen och hundhalsband med GPS.

De misstänkta männen nekar alla till anklagelserna om de grova jaktbrotten som kan ge upp till fyra års fängelse. Rättegången pågår till och med torsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".