Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Cilento
Forskaren Olle Melander på Skånes Universitetssjukhus. Foto: Odd Clausen.

Malmöbor ska knäcka gåtan om långt liv

"Skillnaden i medellivslängd är över tio år"
2:00 min

I ett ovanligt forskningsprojekt kommer 200 malmöbor att få bo tre månader i det syditalienska området Cilento.

 Målet är att hitta hemligheten som gör att invånarna i Cilento lever så mycket längre.

Forskaren Olle Melander på Skånes Universitetssjukhus säger så här om Cilento, som ligger 15 mil söder om Neapel:

– Det är ett område där de blir väldigt gamla, och de bibehåller sin hälsa långt upp i åren. De har cirka tio års längre medellivslängd än i Europa generellt, skillnaden mot Malmö är nog ännu större.

Vad är det som har slagit dig när du själv har varit i Cilento?

– Det är alla gamla män, friska människor, som har ett väldigt rikt socialt liv, säger Olle Melander.

I studien jämför man kost och livsstil samt tarminnehåll och blod hos 1000 invånare i Cilento och lika många i Malmö. Djärvt nog så låter man också 200 malmöbor byta liv med lika många italienare för att se vad det får för effekt.

– Vi vill se vad som händer med malmöborna, när man sätter dem i den miljön, och vice versa med italienarna, säger han.

Olle Melander tror att den delen av projektet kommer att bli verklighet om ungefär två år, det kan nämligen ta tid att välja ut rätt deltagare.

– Det är bland annat det vi jobbar med nu, att kunna göra ett slumpvis urval. Om vi bara bjuder in dem som själva vill, så vet vi att det också är de som har bäst koll och är mest motiverade att leva hälsosamt. Tar vi bara dem som anmäler sig frivilligt, så kommer vi nog att få en för frisk och för hälsomedveten grupp, som inte motsvarar den sanna befolkningen, säger Olle Melander.

Han hoppas att studien ska förklara vad som är hemligheten med Cilento så att malmöborna kan leva likadant – och leva längre.

– De måste ju göra något rätt. En del kan visserligen ligga i deras gener, det är ett isolat, där det har varit låg in- och utflyttning genom åren, men vi tror, och det är det vi försöker hitta, att det har med livsstil att göra. Då är det ju något vi skulle kunna lära av.

Tror du verkligen att några italienare kommer att vilja åka hit?

– Det tror jag. De har varit väldigt positiva när vi har presenterat detta eftersom de är stolta över att det är de som representerar det hälsosamma, och vi då kanske det mindre hälsosamma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".