Volvobil
En av Volvos modeller. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Volvo ger sig in i elbilskampen

Elhybrider och elbilar i Polestar
1:27 min

Volvo cars startar ett nytt bilmärke, Polestar. Den första bilen ska rulla av bandet om ungefär två år.

– Volvo är väldigt väl positionerat för massmarknaden, men för att ta sig in i nya segment på marknaden behövs ett nytt märke, det säger Polestars VD Thomas Ingenlath.

Vissa av Volvos motorstarka modeller kallas redan för Polestar, men nu ska det alltså istället bli ett eget märke, med bara elhybrider och elbilar. Tanken är att bilarna ska ha en sportigare framtoning.

I dag presenterar Polestar sin första bil, det blir en elhybrid, som ska rulla av produktionsbandet någon gång i mitten av 2019. Priset blir ungefär 1,3 miljoner svenska kronor, det är en fyrsitsig coupé med 600 hästkrafter. Bilarna ska byggas i Kina, och så småningom hoppas Thomas Ingenlath på tre modeller, och uppemot 80 000 sålda bilar per år.

Volvos cars ägare Geely säljer ju bilar under eget namn, dessutom startade man förra året märket Lynk, som ska ligga mellan Volvo och Geely i pris. Nu startar alltså Volvo Cars märket Polestar för sportigare elhybrider och elbilar.

Polestars huvudkontor kommer att ligga i Göteborg, och man kommer att dra nytta av Volvos utvecklingsarbete, bland annat då i just Göteborg. Polestars vd Thomas Ingenlath säger att man inte kommer att dölja det starka släktskapet med Volvo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".