Federica Mogherini skärper tonen mot USA
Federica Mogherini skärper tonen mot USA Foto: JOHN THYS

Iranavtalet bakom fördjupade spänningar mellan EU och USA

EU:s utrikeschef Frederica Mogherini: Iran uppfyller sin del av avtalet
1:22 min

De politiska spänningarna mellan EU och USA fördjupades i dag efter EU:s utrikesministermöte. Bakgrunden är president Trumps ovilja att säga att Irans kärnteknikavtal fungerar – något som kan leda till att USA inför egna sanktioner mot Iran.

EU:s utrikeschef Frederica Mogherini är rädd för att det här kan leda till Iran - själv - säger upp hela avtalet.

Därför var Mogherini idag tydlig med att Iran faktiskt efterlever avtalet.

Enligt Mogherini har det internationella atomenrgiorganet IAEA åtta gånger sagt att Iran uppfyller sin del avtalet – något som den den amerikanske presidenten Trump säger inte stämmer eftersom Iran bland annat inte uppfyller andemeningen i kärnteknikavtalet.

Vid EU:s utrikesministermöte i Luxemburg ansåg Mogherini i dag att det som utspelar sig i USA är en del av amerikansk inrikespolitik.

De politiska spänningarna mellan EU och USA till följd av det här bråket, om Iran uppfyller sin del av avtalet eller ej, ökade alltså idag.

Ett bevis på det är att Mogherini själv ska åka till USA om ett par, tre veckor för förklara sin uppfattning för Trumps administration eftersom USA:s kongress nu ska utreda och avgöra om det USA själv ska införa egna sanktioner mot Iran.

Blir det så, finns det enligt flera utrikesministrar vid mötet här i Luxemburg, en risk för att Iran ensidigt säger upp hela kärnteknikavtalet som förhandlades fram under tolv år.

Mer om EU

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".