Människor flyr oroligheterna i Kirkuk.
Människor flyr oroligheterna i Kirkuk. Foto: TT

Kaotiskt när Irak tar kontroll över Kirkuk

"Bilköerna ut från staden är kilometerlånga"
2:21 min

Tusentals människor flyr nu Kirkuk efter att den irakiska armen och shialedd milis tagit kontroll över stora delar av provinsen.

För första gången sedan 2014 är irakiska styrkor nu inne i den omtvistade och ur säkerhetssynpunkt så känsliga staden Kirkuk. På den lokala regeringsbyggnaden har den kurdiska flaggan halats och istället har den irakiska hissats. Stridigheterna började i natt när irakiska styrkor och shialedd milis tog sig fram söder och väster om staden. De fick snabbt kontroll över oljefält, viktiga militärbaser och Kirkuks militärflygplats.

Bilköerna går långsamt och är kilometerlånga.

Situationen i staden beskrivs som spänd och kaotisk. Överallt på gatorna finns beväpnade civila som bränner bildäck och bygger barrikader. Samtidigt firar anhängare till de irakiska styrkorna att de nu tagit kontroll över delar av stadskärnan. Tusentals personer försöker lämna den oljerika, etniskt mixade miljonstaden. Bilköerna går långsamt och är kilometerlånga.

Det finns bekräftade uppgifter om skadade och dödade kurdiska peshmergasoldater men det är oklart hur våldsamma striderna egentligen har varit. På den kurdiska sidan har det redan blossat upp en intern strid där personer inom det största partiet anklagas för att ha gett order om att överge sina posteringar frivilligt.

Den USA-ledda allians som stöder både den irakiska och kurdiska sidan i kampen mot IS säger att de inte kommer att välja sida nu men de kallar händelserna för "ett missförstånd". Enligt koalitionen är trupprörelserna koordinerade rörelser – inte attacker. Men det kurdiska peshmergaministeriet håller inte med utan kallar framryckningen för en krigsförklaring mot kurderna.

Frågan nu är om det går att medla fram ett lugn i regionen, eller om det här är upptakten till ett nytt krig.

Kirkuk övergavs 2014 av irakiska styrkor under hotet från IS. I stället blev det kurderna som svarade för säkerheten och tog kontroll över baser och oljefält. Iraks premiärminister har sedan den kurdiska självständighetsomröstningen förra månaden vägrat acceptera resultatet och krävt att det kurdiska självstyret återlämnar alla oljefält, baser och federala byggnader till centralregeringen. Hittills tycks de irakiska styrkorna relativt enkelt kunnat ta över områden men en talesman för peshmergaministeriet säger att man planerar en motoffensiv.

Frågan nu är om det går att medla fram ett lugn i regionen, eller om det här är upptakten till ett nytt krig.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".