Man och folkmassa
Foto: TT

Klockan klämtar för Katalonien – Madrid hotar ta kontroll över regionen

Puigdemont pressas för att ge tydligt svar om kravet på självstyre
1:52 min

Inte heller i dag ser krisen mellan den spanska regeringen och regionregeringen i Katalonien ut att ha kommit närmare en lösning. Uttalanden från parterna har gjorts via brev och en presskonferens. Spaniens vice premiärminister har gett Katalonien ytterligare en tidsfrist – innan man tar till hårdare metoder.

– Carles Puigdemont bör ge ett tydligt svar som medborgarna kan följa och som rättsstaten kräver, sa Spaniens vice premiärminister Soraya Saenz de Santamaria.

På frågan om han avsåg att utropa självständighet för Katalonien i sitt tal förra tisdagen, svarade den katalanske ledaren med en förhoppning om en två månader lång förhandling under medling av en tredje part.

Den spanska regeringen gillade inte svaret men gav den katalanske ledaren en ny chans: Senast torsdag förmiddag klockan 10 ska han svara ja eller nej på frågan.

Om Puigdemont inte backar så kommer av allt att döma artikel 155 att användas, som leder till att den spanska staten tar kontroll över det i dag delvis självständiga Katalonien.

Något som självständighetsivraren, taxichauffören José i Barcelona, inte ger mycket för.

– Det är allvarligt om de inrättar sina nazistiska lagar som han kallar artikel 155, som hittills inte har använts. Regeringen Rajoy är inte min regering, säger han. Det är de som måste komma med en lösning.

En annan taxichaufför svarar bara med att visa mig en film på sin telefon.
Filmen visar med statistik hur mycket Katalonien kommer att förlora på att skiljas från resten av Spanien.

– Jag vet inte vad jag ska tro längre, säger taxichauffören i blå skjorta som inte vill säga sitt namn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".