Oljeledning i Irak.
Oljeledning i Irak. Foto: NABIL AL-JURANI

Strider i norra Irak drar upp priset på olja

"Då kan alla inkomster för irakiska Kurdistan ta slut"
1:41 min

Oljepriset stiger, det pågår strider i norra Irak, och president Trump höjer tonläget kring kärnenergiavtalet med Iran. Enligt Samuel Ciszuk på Energimyndigheten finns det ett samband.

På måndagseftermiddagen kostade ett fat Brentolja nära 60 dollar. Prisstegringen sker samtidigt som det rapporteras om strider mellan kurdiska styrkor och irakiska regeringsstyrkor i norra Irak. De senaste veckorna har även president Trump i USA höjt tonläget om kärnenergiavtalet med Iran.

Enligt Samuel Ciszuk, senior rådgivare på Energimyndigheten, när det gäller internationella energimarknader, förklarar varför priset på olja stiger.

– Exakt hur mycket som kan hänskjutas till var och en av de här två processerna, det är i princip omöjligt att säga, men det är de här två frågorna, striderna i norra Irak och Trumps uttalanden om kärnenergiavtalet som dominerar, säger Samuel Ciszuk.

Hur mycket kan det påverka oljepriset?

– Det är väldigt svårt att säga hur mycket. Några dollar, definitivt, men det är samtidigt inte katastrofalt rent storleksmässigt. Det kommer marknaden att kunna klara av att hantera, säger Samuel Ciszuk.

Marknaden må klara av att oljetillförseln från irakiska Kurdistan minskar, men för irakiska Kurdistan är läget betydligt värre. Oljan är områdets enda egentliga inkomstkälla och den förs ut via Turkiet. Efter folkomröstningen i september, då en stor majoritet sa ja till att bilda ett självständigt Kurdistan i norra Irak, har Turkiet hotat att stänga oljeledningen.

– Den enda ledningen som exporterar olja från irakiska Kurdistan, och egentligen hela norra Irak, går via Turkiet, vid den turkiska Medelhavskusten. Då fallerar ju i princip alla inkomster, då tar alla inkomster slut för irakiska Kurdistan, säger Samuel Ciszuk.

Han är orolig för att nya konflikter kan ta vid nu när terrorsekten IS är kraftigt försvagad.

– Om landet totalt destabiliseras, om Iran i någon mån dras in i det hela och så vidare, så är det fortfarande väldigt svårt att överblicka vad ett värsta scenario skulle bli, om det blir storskaliga strider kring irakiska Kurdistan, säger han och fortsätter:

– Samtidigt har vi förstås det pågående inbördeskriget i Syrien, en konflikt där kurderna i Syrien också är en viktig spelare och aktör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".