Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Inget vaccin trots nytt utbrott av Newcastlesjukan

Publicerat måndag 16 oktober 2017 kl 19.25
"Infektionen cirkulerar nu"
(1:29 min)
Höns. Foto: ERLAND VINBERG / TT
Inom loppet av två månader har två olika besättningar drabbats av newcastlesjukan. Foto: Erland Vinberg/TT.

Inom loppet av två månader har två hönsbesättningar i sydöstra Sverige drabbats av fågelsjukdomen Newcastlesjukan.

Viruset är harmlöst för människan men är mycket allvarligt för tamfåglar som måste avlivas om en besättning drabbas. Sedan 1995 har endast 15 fall registrerats i Sverige – två av dem i Kalmar och Östergötland nu i höst.

Det visar att sjukdomen just nu sprids av vildfågel i området, säger Ann Lindberg, Statsepizootolog på Statens Veterinärmedicinska anstalt:

– Ja, det är ju ett tecken på att den här infektionen cirkulerar bland vilda fåglar just nu, och det är därför som vi ser det här nu.

På SVA vill man nu se till att rutinerna för smittskydd vid fågelbesättningar efterföljs bättre. Det gäller foder, transporter, och hur vildfåglar hålls borta från tamfåglar. Dessutom behöver man lära sig mer om hur sjukdomen sprids.

– Vi behöver förstå bättre hur de här virusen cirkulerar bland vilda fåglar och hur exponeringen från vilda fåglar ser ut. Det andra är ju att se närmare på hur man kan ta smittskyddet ett steg längre, och hur man kan utforma smittskyddet på ett sådant sätt att det blir lätt för djurägarna att göra rätt, säger Ann Lindberg.

Efter ett utbrott i Kalmar i augusti fick 4,000 tamfåglar avlivas och en gård saneras, på den nu drabbade gården ska 14,000 fjäderfän avlivas. Inom EU vaccinerar i dag samtliga länder utom Finland och Sverige sin fågelbesättningar mot newcastlesjukan.

Senast i somras förordade Jordbruksverket att man skulle fortsätta på den linjen. Vaccination skulle kosta 75 miljoner kronor medan utbrotten i snitt kostar runt 10 miljoner per år.

– Vi har gjort ekonomiska beräkningar och tittat på för- och nackdelar med att vaccinera kontra att ha det som nu, och där ser vi att det är mer fördelaktigt att ha den här strategin som vi har nu, att hantera de här händelserna när de inträffar, säger Ann Lindberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".