Delad bild: Afghansk familj med två barn, flyktingläger med taggtråd på taket till baracker.
I Afghanistan väntade en säker död så vi har tagit risken att fly, säger Mohammadfiroz Rahmany. Foto: Alice Petrén/Sveriges Radio, Thanassis Stavrakis/TT.

Återigen kommer allt fler migranter till Grekland

"Vi tänkte kanske dör vi, kanske överlever vi och når fram"
2:09 min

Avtalet mellan EU och Turkiet i mars 2016 gjorde att antalet människor som kom till Grekland minskade drastiskt, men på de grekiska öarna märker man nu åter en uppgång.

– Vi kommer från Afghanistan, säger Mohammadfiroz Rahmany. 

Han kom till Lesbos med fru och två små barn i en gummibåt för bara tolv dagar sen, den 5 oktober. Varje dag anländer nu uppemot tvåhundra nya flyktingar och migranter till de grekiska öarna. Det är avsevärt mindre än hösten 2015, men officiell statistik bekräftar vad människor här talar om - att båtarna kommer nu alltfler igen.

Han arbetade för en internationell organisation i Afghanistan och frun som matematiklärare, men sålde sitt hus och gav sig iväg via Iran och i Turkiet stoppades de sex gånger och sattes i fängelse.

Visste ni hur svårt det skulle bli?

– Jo, vi vet, detta är omöjligt, men vi vill försöka. För överallt i vårt hemland var våra liv i fara och vi väntade bara på att bli dödade, förklarar småbarnspappan från Afghanistan.

– Så vi tänkte kanske dör vi, kanske överlever vi och når fram. Det är vår dröm.

Familjen trängs med tusentals andra i lägret Moria, som numera är så överfullt att rader av tält ställts upp intill, utanför de många taggtrådsstängslen. Moria liknar ett fängelse.

– Det är dåliga förhållanden och där saknas toaletter och tvättrum, säger Mohammadfiroz Rahmany.

Grekland står inför utmaningen att klara integrationen av tiotusentals som kommit tidigare och att ta emot tusentals nyanlända.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".