Man framför mikrofoner.
1 av 2
Oppositionen kandidat i delstaten Miranda Carlos Ocariz. Foto: Federico Parra/TT.
Kvinna med bestämd min.
2 av 2
Maryclen Stelling tror att valresultatet stämmer. Hon säger att människor tröttnat på oppositionspartiernas metoder efter protesterna i våras. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.

Krav på omräkning efter regionalval i Venezuela

"Valmyndigheten uteslöt en del av våra kandidater från valsedlarna"
2:07 min

I Venezuela ifrågasätter nu oppositionen valmyndighetens siffror efter söndagens regionalval, och den kräver omräkning av rösterna.

– I söndags kämpade vi mot ett valsystem som genomsyras av mygel, sa Carlos Ocariz när han igår höll presskonferens i Caracas. Ocariz var oppositionens kandidat för delstaten Miranda, som huvudstaden tillhör.

– Valmyndigheten uteslöt en del av våra kandidater från valsedlarna. De flyttade vallokaler till farliga områden utanför stan dit väljare inte vågade åka. De stängde ute våra observatörer. Och nu undrar vi: Hur kan det komma sig att i vissa valdistrikt, som domineras av socialistpartiet, röstade 90% av befolkningen, till och med mer än under Chávez storhetstid?, sa Carlos Ocariz.

Oppositionen kräver nu omräkning av rösterna i regionalvalet där regeringspartiet vann 17 av 23 delstater. Enligt oppositionspartierna är det otroligt att stödet för regeringen plötsligt ökat kraftigt efter att ha minskat stadigt de senaste åren.

De ifrågasätter också det höga valdeltagandet på 61procent – många oppositionella lyckades ju aldrig ta sig till vallokalerna och hundratusentals venezolaner har lämnat landet och kunde inte rösta, trots att de stod kvar i röstlängden.

Men Maryclen Stelling, politisk analytiker som stödjer socialistpartiet, hävdar att många människor tröttnat på oppositionens metoder.

– Jag tror att väljare valde att straffa oppositionen för att de orsakade kaos i landet under de våldsamma protesterna i våras, och för att de rest runt i Europa och USA för att be om skärpta sanktioner. Många venezolaner är rädda för att det ekonomiska läget då kommer bli ännu värre, säger Maryclen Stelling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".