Margot Wallström och Håkan Juholt.
Margot Wallström och Håkan Juholt. Foto: TT

Margot Wallström om Juholts uttalande: Han lär sig nog

1:18 min

Ett uttalande av Sveriges ambassadör på Island, Håkan Juholt, har väckt förvåning och kritik både inom regeringen och oppositionen. I en tidningsintervju sade Håkan Juholt att demokratin i Sverige är i fara, och att Sverige på sikt kan bli en diktatur. Utrikesminister Margot Wallström kommenterade uttalandet.

– Jag tänker inte publikt argumentera med en av mina ambassadörer, han får nog förklara själv vad han tänker. Han lär sig nog också inom kort vad det innebär att vara ambassadör, säger Margot Wallström.

I intervjun i Svenska Dagbladet sa Håkan Juholt att han är orolig för Sveriges framtid, för att demokratin är hotad.

Till reportern sa han att han befarade "Ett expertstyre där vi inte låter oss styras av medborgarnas värderingar. Demokratin glider oss ur händerna. Färre vill bli folkvalda, partierna tonar ned ideologin. Visst, jag ser en risk att det kan bli diktatur på sikt, säger han med stort allvar." Så långt artikeln.

Håkan Juholts uttalande har också gjort kultur och demokratiminister Alice Bah Kuhnke förvånad enligt TT.

Hon säger till nyhetsbyrån att "det är ambassadörers precis som regeringens uppgift att föra fram korrekta bilder av vårt land och främja vårt land i världen", slut citat. Och moderaternas utrikespolitiske talesperson Karin Enström tycker att Håkan Juholt uppvisar en märklig inställning till det land han ska representera.

Ekot har sökt Håkan Juholt för en kommentar till de reaktioner hans uttalande väckt, men utan framgång. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista