Skog i fjälltrakterna.
Ett av miljömålen är att den skog som skyddas ska vara representativ för hela landet. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Miljömål att skydda skog klaras inte

1:55 min

Miljömålet om skydd av värdefull skog kommer inte att klaras till 2020. Den bedömningen gör Naturvårdsverket och nu ska Riksrevisionen ta reda på vad det beror på.

 – Det kräver kraftfulla samverkansprocesser när man väljer ut vilken skog som ska skyddas och därför ser vi inte ut att nå målet till 2020. Det är inte helt enkelt att kvantifiera, därför ser jag fram emot Riksrevisionens granskning. Jag hoppas att deras analys kan hjälpa oss att stärka arbetet framöver, säger miljöminister Karolina Skog.

De 16 miljökvalitetsmål som regering och riksdag slagit fast utgår från FN-konventionen om biologisk mångfald. Ett handlar om skogen, men är egentligen två mål. Ett kvantitativt om att avsätta och skydda 20 procent av skogsarealen i landet, där både staten och skogsägarna ska bidra. Men det finns också ett mål om att sammansättningen av skyddad skog ska vara representativ för hela landet. Där är man ännu bara i början av arbetet.

Frågan är hur försenat arbetet med att uppfylla Konventionen om biologisk mångfald är. Claes Svedlidh är chef för naturavdelningen på Naturvårdsverket

– Om man har fortsatta höga anslag för skydd och ersättningar så tror jag kanske att det bara handlar om ett par eller några år. Det finns ju ingen exakt uppföljning av hur många tusen hektar som kommer att skyddas under 2017, men säg att vi till 2016 hade klarat 45 000 av de 90 000 hektar som skulle klaras, då är det ett ganska stort beting under de sista åren, säger Claes Svedlidh.

Miljöminister Karolina Skog (MP) lovar att den höjning av anslaget som gjorts ligger fast.

– För den här regeringen är skyddad skog en viktig fråga och vi har kraftfullt ökat de medel som finns och ser att den höga nivån behöver ligga kvar över tid, säger Karolina Skog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista