IS har besegrats i Raqqa

1:26 min

Terrororganisationen Islamiska staten uppges ha tvingats bort från sin självutnämnda huvudstad Raqqa i Syrien. Efter häftiga strider föll de sista motståndsfickorna.

Under natten mot igår rasade häftiga strider och i natt besegrades de sista motståndsfickorna, enligt vad koalitionsstyrkans talesperson uppger för Reuters.

Nyhetsbyrån Reuters rapporterade tidigare idag att USA-stödda styrkor hissat sin flagga inne i Raqqas stadion, ett av terrorsektens IS sista kvarvarande fästen i jihadisternas självutropade huvudstad.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) välkomnar beskedet.  

– Det klart att det här är en glädjande utveckling. Det kommer inte att bli något kalifat, säger Wallström till TT.

– Men det är inte så att kampen mot terrorism är över i och med detta. Det är nu mycket viktigt att vi förbereder för att långsiktigt stabilisera situationen i både Irak och Syrien.

Hon betonar att arbetet mot terrorism måste fortsätta.

– Dessvärre är detta inte slutpunkten, även om det är ett glädjande steg, säger Wallström.

Det sista motståndet var koncentrerat kring staden fotbollsstadion och stadens sjukhus. Dessa två fästen har alltså fallit, enligt flera nyhetsbyråer.

Ekots reporter Zana Schiroyi har pratat med den kurdiska styrkornas representant i Sverige.

– Han sa att Raqqa föll redan i går natt. Det fanns bara några få motståndsfickor kvar, säger Schiroyi.

De IS-krigare som var kvar till slutet är utländska jihadister. Tidigare har syriska IS-krigare evakuerats med buss till områden kontrollerade av andra rebeller, enligt en överenskommelse.

25 000 soldater har deltagit i offensiven mot Raqqa. Ledande i koalitionen SDF - Syrian Democratic Forces - har den kurdiska YPG-gerillan varit.

Segern över IS i Raqqa är symbolisk eftersom den utgjort hjärtat av det IS-kontrollerade territoriet i Syrien. Från stadens torg har det spritts videofilmer på hur terrorsekten avrättar motståndare och civila, bland annat på en jordansk stridspilot som brändes ihjäl levande.

– Segern är ytterligare ett slag mot det självutropade kalifatet, säger Ekots utrikesreporter Katja Magnusson.

Hon betonar dock att rörelsen redan omgrupperat sig till andra, mindre städer som man fortfarande håller.

Robert Egnell, forskare på Försvarshögskolan, anser att Raqqas fall både är ett symboliskt och strategiskt nederlag.

– Men det är inte slutet för IS praktiska förmåga att fortsätta verka. IS har gått från att arbeta för kalifatet och leka stat till att bli ett globalt terrornätverk som fokuserar på attacker i västvärlden.

En viktig grupp som vittnat om IS terror i Raqqa är "Raqqa is being slaughtered silently" - Raqqa slaktas i tysthet -  som bestått av civila som med fara för sina liv berättat för omvärlden om situationen under IS styre.

– Utan dem hade det varit svårt att veta vad som hänt inne i Raqqa. Samtidigt som det är en stor seger så har priset för de civila som varit kvar under den här operationen varit högt. Det har varit extremt intensiva bombningar. Man tror att det varit många civila dödsoffer, säger Ekots Katja Magnusson.

SDF har nu skapat en folkförsamling som kommer att ta över Raqqas styre. Flera arabiska partier är representerade, men även kurdiska representanter ingår.

Frågan är hur Raqqas fall påverkar risken för terror framöver. I grannlandet har IS kommit tillbaka och utfört gerillaattacker och bombdåd, bland annat i Tikrit.

– Det som återstår är att bekämpa de strukturer som gjorde att vissa människor faktiskt stöttade IS, och som såg IS som ett bättre alternativ än centralregeringen, säger Katja Magnusson.

I Irak har familjer vars medlemmar sympatiserat med IS stängts in i läger, där de berövats kontakt med omvärlden.

– Där är en viktig fråga vad som kommer hända med dessa personer. Det finns de som befarar en ny våg av radikalisering, säger Katja Magnusson.

Utvecklingen i Irak oroar också Robert Egnell, forskare på Försvarshögskolan. De som stridit mot IS där - kurder och irakiska shia-grupper - har börjat vända vapnen mot varandra, vilket ger utrymme för IS att slå till.

Det är oklart hur många utländska IS-anhängare och IS-krigare som är kvar i Raqqa-området. Efter IS fall i Irak har rörelsen utfört flera spektakulära attacker.

Björn Brenner, Mellanöstern-forskare vid Försvarshögskolan i Stockholm.

– Nu sprids dessa IS-ledare ut i världen. Tyvärr är det en större risk för fler attacker i Europa, säger Brenner.

– Detta ses av IS som en taktisk förlust. Nu omgrupperar man på andra sätt.

Enligt Brenner har attentat och risken för attentat i Europa ökat i takt med att IS pressats tillbaka.

IS kontrollerar fortfarande en del territorier, men det är enligt Brenner osäkert när IS kalifat helt försvunnit.

– Det är viktigt att komma ihåg att Raqqa varit en stad under belägring i flera år. Det har varit en stor förödelse och en fruktansvärd plats för civila, främst för kvinnor. Det är fortfarande osäkert vem som kommer att styra Raqqa. De kurdiska styrkorna kommer antagligen inte vara kvar, säger Björn Brenner.

De flesta civila i Raqqa flydde i samband med att SDF:s offensiv inleddes för ett år sen. Men flera tusen kan ha varit kvar till slutet.

– De bilder man fått se från Raqqa visar på att det inte finns ett enda hus som är helt. Staden är helt sönderbombad, säger Ekots reporter Zana Schiroyi.

Framtiden för Raqqa är oklar. Kurdiska styrkor gör inga anspråk på staden, men den kommer enligt uppgifter till Ekot att ingå i den federation som den väststödda koalitionen SDF bildat i norra Syrien.

– Hur det kommer att mottas av Assad-regimen i Damaskus återstår att se, säger Ekots Zana Schiroyi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista