Sveriges EU-minister Ann Linde. Foto: David Keyton/TT.
Sveriges EU-minister Ann Linde. Foto: David Keyton/TT.

EU-minister Ann Linde hoppas på förhandlingslösning om brexit

"Vi måste lyckas till december"
1:21 min

Inga nya förhandlingsrundor är inplanerade inom ramen för de brittiska utträdesförhandlingarna med EU. Sveriges EU-minister Ann Linde säger att det ser mörkt ut, men att det måste bli en förhandlingslösning även om den inte kommer den här veckan.

– Klockan går. Vi har en tid som är uppmätt, och under den tiden måste vi lösa uppgiften, annars kraschar det, säger Ann Linde.

Det är i mars 2019 som Storbritannien ska lämna EU. Innan dess måste förhandlingarna om det brittiska utträdet ur EU vara klara.
Här i Luxemburg träffas idag EU-ministrarna, och det var många bistra miner på väg in till dagens möte.

För trots utspel i går från både EU-kommissionens ordförande och den brittiske premiärministern om att en arbetsmiddag under kvällen ägde rum i en konstruktiv och vänlig atmosfär, så är det helt blankt i schemat när det gäller förhandlingsalmanackan för själva utträdesförhandlingarna mellan Storbritannien och EU.

Inga nya förhandlingsrundor är inplanerade. På EU:s toppmöte i Bryssel, i slutet av veckan, kommer det inte att ges något klartecken att fortsätta förhandlingarna om framtida relationer med om bland annat handel.

Något som britterna hade önskat – kanske kan ett sådant besked komma från EU-ledarna vid toppmötet i December. Men det är också än så länge oklart.

EU-minister Ann Linde håller med att om det går mycket trögt.

– Ofta ser det mest utsiktslöst ut innan man kommer fram till ett genombrott, så har det varit hur många gånger som helst, och det är det jag hoppas på.

– Nu lyckades vi inte till till oktober. Det är illa. Men då måste vi lyckas till december, säger Sveriges EU-minister Ann Linde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".