Boliden möter 796 chilenare i  Skellefteå tingsrätt
Boliden möter 796 chilenare i Skellefteå tingsrätt. Foto: Nils Eklund

Uppmärksammade rättsprocessen mot Boliden har startat

1:57 min

I den uppmärksammade rättsprocessen mellan Boliden och närmare 800 chilenare som startade i Skellefteå tingsrätt i dag, blev motsättningen mellan parterna tydlig.

Bland annat har man olika syn på vilket lands lag som ska gälla och vad saker och ting ska kallas i målet som är mycket ovanligt.

– För Sverige är det här ett unikt fall av det här slaget. Det har förts rättsprocesser i Nederländerna om Shells verksamhet i Nigeria till exempel. I Storbritannien har det förts processer om gruvbolags verksamheter i Sydafrika, säger en av chilenarnas advokater Jonas Ebbesson, som också är professor i miljörätt.

Och vad har utfallet blivit i de processerna?

– Det har i regel varit så att när bolaget har förstått att rättsprocesserna kommer löpa på så har bolagen velat förlika. Men det visade Boliden inget intresse av, säger advokat Jonas Ebbesson.

De 796 Aricaborna kräver Boliden på drygt 100 miljoner kronor i skadestånd mot bakgrund av det giftiga smältverksavfall innehållandes exempelvis arsenik som företaget skickade från Rönnskär i Skellefteå till staden på 1980-talet. Och som chilenarna menar har gjort de sjuka ibland annat olika former av cancer.

De första rättegångsdagarna är Chilesidans som bland annat vill att domstolen lutar sig mot chilensk lagstiftning när de slutligen ska ta ställning i målet.

Boliden däremot menar att svensk lag borde gälla. Och gruv-och metallföretaget hade idag även synpunkter på att deras motpart som formellt är ett kommanditbolag som företräder de chilenska medborgarna kallar sig "Arica victims". "Arica offren" istället för enbart det mer neutrala kommanditbolaget.

Bolidens inställning i stort är att chilenska myndigheter och det chilenska företaget Promel är ansvariga för att invånarna i Arica exponerades för deras avfall. Och företaget ifrågasätter överhuvudtaget kopplingen till hälsoproblematiken.

– Vi menar att det faktiskt saknas koppling mellan Bolidens material och de eventuella skador som har uppstått. I Chile och i den här regionen så finns en betydande arsenikproblematik, naturligt förekommande i marken. Sen har vi själva industriområdet som hanterade mängder av olika material, säger Bolidens kommunikationsdirektör Klas Nilsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista