En hand som har mynt i sig, ungefär 20 kronor. Den andra handen ser ut att räkna mynten.
Det är svårt för nyanlända att ta sig in på arbetsmarknaden. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Stadsmissionen: Sverige blundar för fattigdomen

"Vi har hjälp 200 000 personer på olika sätt"
1:19 min

Fattigdomen är betydligt mer utbredd i Sverige än vad regeringen rapporterar till FN. Det menar Stadsmissionen som kartlägger fattigdomens utveckling i Sverige.

– Det finns en risk att man osynliggör ett problem som är ganska allvarligt. Att man säger att egentligen finns det inte, och därmed behöver man heller inte hitta lösningar, säger Anna Johansson, socialchef vid Stockholms Stadsmission till Ekot.

Det första av FN:s globala utvecklingsmål är att minska fattigdomen globalt. Sverige är ett av de många länder som anslutit sig målen och när regeringen i somras rapporterade om fattigdomen i sin Agenda 2030-rapport uppgav det inte finns någon absolut fattigdom i landet.

Men den bilden delas inte av Stadsmissionen som sedan 2012 kartlägger fattigdomens utbredning i Sverige. De menar att fattigdomen tvärtom ökar i landet och att regeringens statistik missar stora grupper.

– Vår bild är att människor som har svårt att möta sina basala behov, det är ett problem som ökat över tid, säger Anna Johansson till Ekot.

Agenda 2030-rapportens uppgifter bygger på FN:s definition av absolut fattigdom. Utifrån lider den som måste klara sig på mindre än två dollar, motsvarande ungefär sexton svenska kronor, av absolut fattigdom. 

Men det är inte en rättvis definition anser Stadsmissionen.

– Två tredjedelar av våra hjälpinsatser handlar om mat, redan där blir det väldigt tydligt. Människor har svårt att äta sig mätta, det blir en konkret bild av vad det är att vara fattig, säger Anna Johansson till Ekot.

I rapporten "Årets Fattigdomsrapport från Sveriges Stadsmissioner" kräver organisationen nu att regeringen nu utreder nya metoder för att mäta fattigdomen, som fångar in de grupper och problem som idag inte syns i statistiken.

– För att kunna se och för att kunna agera mot ett problem måste man också kunna erkänna att det finns ett problem. Vi tycker att regeringen på ett tydligare sätt behöver kartlägga fattigdomen i Sverige, säger Anna Johansson till Ekot.

Ekot har sökt socialminister Annika Strandhäll och Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér, som båda avböjt att kommentera Stadsmissionens rapport.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".