Irakiska styrkor på väg mot Kirkuk.
Irakiska styrkor på väg mot Kirkuk. Arkivbild. Foto: Ahmad Al-Rubaye/TT.

Kirkukbor som flydde återvänder nu

"Folk försökte stoppa de Peshmerga som lämnade sina positioner."
1:46 min

Tiotusentals kurder flydde staden Kirkuk i Irak när shiiamiliser och irakiska styrkor intog staden igår efter att kurdiska styrkor drog sig tillbaka.

Redan i dag uppges många ha återvänt men förvirringen kring vad som hände återstår.

Så här säger svensk-kurden Leyla Shorawi  på plats i Kirkuk om gårdagen.

– När de kurdiska styrkorna övergav Kirkuk var det en blandning av många känslor. Självklart var det ilska i början. Folk försökte stoppa peshmerga som lämnade sina positioner, säger Leyla Shorawi som är på besök i Kirkuk.

I dag har tusentals kirkukbor återvänt till staden, uppger nyhetsbyrån AP.

Ilskan består än bland den kurdiska befolkningen, både i Kirkuk och i andra kurdiska städer. Man undrar, varför drog sig peshmerga tillbaka?

Den befälhavare som gav order om tillbakadragandet tidigt på måndag morgon har försvarat sig beslut, som han menar var för att inte låta tiotusentals peshmerga stupa, mot vad han anser vara en överlägsen motståndare med amerikanska vapen.

Samtidigt har många peshmergasoldater som beordrats att överge sina positioner vittnat om att de stred under natten fram till tidig morgon och lyckades hålla sina ställningar. Sedan kom ordern om att dra sig tillbaka trots att de lyckats stävja den första offensiven.

I dag har Peshmergastyrkor dragit sig tillbaka även från andra områden som är omtvistade mellan Erbil och Bagdad, inklusive Sinjar där terrorgruppen islamiska staten (IS) utförde massmord på yazidier. Det ger upphov till ännu fler frågor.

Hittills har ingen ledare uttalat sig om vad det är som egentligen sker men senare i dag väntas regionpresidenten i Kurdistan, Masoud Barzani, hålla ett tal till folket.

Gårdagens och dagens tillbakadragande har lett till pajkastning mellan de rivaliserande kurdiska partierna, KDP och PUK. Nu växer oron bland kurder för att det kurdiska brödrakriget från 1990-talet ska upprepas, på grund av splittringen som nu kommit upp till ytan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".