Tredelad bild: byggkran, husfasad och murare i arbete.
Sveriges byggindustrier spår att antalet påbörjade bostäder nästa år minskar med runt 9 000. Foto: Anders Wiklund/TT, Christine Olsson/TT, Fredrik Sandberg/TT.

Bostadsbyggandet väntas minska

1:50 min

Bostadsbyggandet ligger på topp. Men nu spår intresseorganisationen Sveriges byggindustrier en snabb nedgång.

– Vi ser lite orosmoln. Redan nästa år börjar vi se stora tapp på bostadsbyggandet, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd på Sveriges byggindustrier.

Det är flera årtionden sedan bostadsbyggandet var så högt som nu. Byggboomen kommer efter en lång tid då Sveriges bostadsbyggande till och med har nått europeisk bottennivå.

Men det svänger snabbt i byggsektorn. I en ny rapport spår Sveriges byggindustrier att bostadsbyggandet går från över 74 000 påbörjade bostäder i år till 65 000 bostäder 2018. En minskning med 11 procent.

Catharina Elmsäter-Svärd säger att bostadskonsumenterna är osäkra på framtiden. Flera förslag som påverkar bostadsmarknaden gör att fler tvekar att skaffa ny bostad.

– Det finns förslag om skärpta amorteringskrav, det förs diskussioner om att ränteavdragen ska förändras. Det här sammantaget gör att människor blir osäkra och de avvaktar.

Men är det inte så att byggföretagen bygger för dyra bostäder?

– I en het konjunktur och i centrala lägen driver markpriserna upp en stor del av byggkostnaden.

Vad kan byggföretagen göra för att få ner byggkostnaderna?

– Ny teknik, standardisering, bättre hjälp av digitaliseringens möjligheter. Det handlar också om konkurrens, redan i dag klarar vi det inte med enbart inhemsk arbetskraft utan det finns också mer av utländsk arbetskraft, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

På det hela taget fortsätter ändå högkonjunkturen i den svenska byggindustrin när man räknar samman alla bostäder, vägar och lokaler. Men från en tillväxt på 12 procent i år väntas byggindustrin växa med mer blygsamma 4 procent under 2018.

– Nu har vi en stark byggkonjunktur. Den ser ut att dippa redan nästa år, säger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista