Emma Åhlström/Sveriges Radio
Emma Åhlström/Sveriges Radio

Ministern förstår att skolor låser dörren

"Skolan är ingen allmän plats"
1:33 min

Det blir vanligare med skolor som låser ytterdörrarna och delar ut passerkort till elever och personal. Gymnasieminister Anna Ekström har förståelse för det här, och säger att det viktigaste är att skolan är trygg.

– Jag tycker att det är bra att man på skolan faktiskt tänker på elevernas och lärarnas trygghet i första hand och ser till att man har bra rutiner för vilka som får komma in, säger hon till Studio Ett.

Att skolor står öppna är ingen självklarhet längre. Efter uppmärksammade brott på skolor har säkerheten diskuterats, inte minst efter skolattacken i Trollhättan för två år sedan då tre personer miste livet. 

När Göteborgs-Posten gjorde en rundringning till 12 gymnasieskolor i Västra Götalandsregionen uppgav hälften att de har passerkort eller så kallade taggar för att komma in. På Hvitfeldska i Göteborg infördes passerkort nu till höstterminen. 

– Nu har vi låst alla dörrar utom huvudentrén och eleverna har passerkort, säger Mikael O Karlsson, enhetschef för gymnasieskolan. 

Är det säkerheten som är det viktiga här att ni vill hindra obehöriga att komma in? 

– Säkerhet, trygghet och stölder. Det är en vacker gammal skola och vi vill ha den orörd och veta vilka som är där. 

Gymnasieminister Anna Ekström har förtroende för rektorer och skolchefer i frågan om låsta skolor. 

– De har det tunga ansvaret enligt skollagen att se till att skolan är en trygg och säker plats. Om det innebär att man stänger skolan är jag övertygad om att det är för att det behövs, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".