Självkritik i Göteborg efter kommunens dyra utlandsresor

2:18 min

Ansvariga politiker i Göteborg är självkritiska efter att Stadsrevisions pekat på allvarliga brister i samband med dyra utlandsresor som nämnden för Intraservice gjort.

– Jag är naturligtvis angelägen om att det här åtgärdas. Jag vill inte att någon ska behöva tvivla på att vi inte dokumenterar ordentligt och inte håller oss till reglerna i Göteborgs Stad, säger Ann-Sofie Hermansson (S) kommunalråd i Göteborg.

Stadsrevisionen har granskat tjugo utlandsresor från 2014 till april 2017 som politiker och tjänstemän i nämnden för Intraservice gjort och rapporten pekar på betydande brister. Besluten om resorna har inte följt reglerna, den lediga tiden överskrider i flera fall vad Skatteverket anser rimligt. Ofta är syftet med resorna oklart och det saknas både reseräkningar och återrapportering.

Omständigheter som försvåras av att resorna flera gånger gått till populära turistmål, arrangerade av leverantörer till kommunen. I programmen har revisionen hittat punkter som en trerättersmiddag på en strand i Barcelona, konserter och sightseeing i San Fransisco.

– Jag ser ett flagrant avsteg mot statliga bestämmelser, alltså skattebestämmelser och kommunfullmäktiges bestämmelser och den egna nämndens bestämmelser. Man kunde ju åtminstone följt de egna reglerna men det brister på alla ställen, säger Lars Bergsten (M) ordförande i stadsrevisionen i Göteborg.

Tord Karlsson är socialdemokrat och ordförande i nämnden. 2016 åkte han med på en resa till Seattle inför en upphandling av ett nytt IT system. Resan varade i nio dagar men man arbetade bara i drygt tre, vilket han förklarar så här.

– Vi borde ställt fler frågor om själva programmet, men vi litade på att förvaltningen hade lagt upp ett bra program och det är en lärdom vi får ta till oss, säger Tord Karlsson.

 Åkte du iväg utan att veta vad du skulle göra på resan?

– Nej, jag menar att ett program inte är lätt att utläsa och att det skulle bli så mycket fritid som det blev var jag inte medveten om, säger Tord Karlsson (S) ordförande i nämnden för Intraservice.

– Vi ska naturligtvis vara noga. Det ska inte vara några nöjesresor. Våra resor gör vi för att kunna förkovra oss och göra ett bättre arbete för Göteborgs Stad. Något annat ska det inte handla om, säger Ann-Sofie Hermansson (S) kommunstyrelseordförande i Göteborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista